Exstarosta Nového Boru Nastič půjde kvůli úplatku na rok do vězení

Liberec - Krajský soud v Liberci potvrdil bývalému starostovi Nového Boru Radku Nastičovi (ODS) trest rok vězení za přijmutí úplatku ve výši 150 tisíc korun. Nastič ještě dostal pokutu 100 tisíc korun a pět let nesmí zastávat v samosprávách funkce. Liberecký soud tak potvrdil rozsudek okresního soudu v České Lípě, proti jehož rozhodnutí se Nastič odvolal s tím, že je nevinný. Bývalý starosta teď zvažuje ještě dovolání k Nejvyššímu soudu.

Nastičův advokát Eduard Brůna v závěrečné řeči uznal, že bývalý starosta udělal chybu. Přimlouval se ale, aby Nastič nemusel jít do vězení a obdržel podmíněný trest se zkušební dobou. „Lituji toho, co se stalo. Peníze však nebyly určeny pro mě, ale pro fotbalový klub,“ řekl při procesu dvaatřicetiletý Nastič. 

Nastiče zatkla policie loni 1. března při převzetí údajného úplatku 150 tisíc korun. Jeho případ je spojen s privatizací městského domu, který městské zastupitelstvo jednomyslně prodalo za více než milion korun firmě novoborského podnikatele Lubomíra Bárty. V této souvislosti podle Bárty Nastič úplatek žádal. Nastič už dříve prohlásil, že o žádný úplatek nešlo a že peníze byly určeny místním fotbalistům jako sponzorský dar na nákup nových dresů a dalšího vybavení.