Soud zpřísnil tresty pro gang, který přepadal banky a pošty

Olomouc - Vrchní soud v Olomouci zpřísnil tresty loupežnému gangu, který na Moravě přepadl více než deset bank, spořitelen, pošt i sázkových kanceláří a připravil je o čtyři miliony korun. Pět mužů a jedna žena si dohromady ve vězení odpykají padesát pět let. Podle obžaloby mají na svědomí třináct ozbrojených přepadení v rozmezí od listopadu 2005 do června 2006, navíc další dvě připravovali.

„S ohledem na to, že se jedná o společensky vysoce nebezpečnou trestnou činnost, bylo na místě působit přísnějšími tresty. Navíc většina z těch obžalovaných jsou osoby, které už v minulosti měli problémy se zákonem a přitom tři z nich jsou ještě zvlášť nebezpeční recidivisté,“ řekl předseda senátu Petr Angyalossy. 

Nejpřísnější tresty dnes odvolací soud uložil Jiřímu Drábkovi a Norbertu Predikantovi, kteří byli podle obžaloby hlavami gangu. Oba byli v minulosti podmínečně propuštěni z vězení. Trest, který si tehdy neodpykali, se jim přičte k dnešnímu verdiktu. Podle zákona nesmí tento takzvaný souhrnný trest přesáhnout 15 let vězení. Odvolací soud jim tedy tresty zpřísnil tak, aby naplnili maximální možnou hranici. Drábkovi za loupežná přepadení uložil 11 let a deset měsíců a Predikantovi 10 let a devět měsíců, což je o několik měsíců více, než jim udělil krajský soud. 

První loupeže se Drábek s Predikantem dopustili zhruba půl roku po propuštění z vězení. V Čejkovicích na Hodonínsku přepadli prodejnu, z níž si odnesli téměř 17 tisíc korun. Dvojice společně s dalšími přáteli postupně získávala zkušenosti. Vyzbrojili se kulovnicí, samopalem a granáty. Přepadali banky, pošty i směnárny. Skupina byla dopadena na jaře 2006 v Jihlavě ve chvíli, kdy plánovala přepadení kurzovních vozů na Moravě. 

Drábek i Predikant svou vinu popírali a tvrdili, že pro jejich odsouzení není dostatek důkazů. Proti rozsudku krajského soudu se odvolal také státní zástupce, který po odvolacím soudu žádal uložení přísnějších trestů. „Odvolání státního zástupce jsme vyhověli v plné míře. U obžalovaných jsme zpřísnili nebo upřesnili právní kvalifikaci jejich jednání,“ uvedl Angyalossy. 

Soud kromě hlavních viníků zpřísnil tresty také ostatním komplicům. František Hutyra, který byl souzen rovněž jako zvlášť nebezpečný recidivista, půjde do vězení místo sedmi let a devíti měsíců na deset let. Michal Mlejnek si odpyká místo 2,5 roku za zdmi káznice pět let. Stejnou výši trestu udělil odvolací soud také Lence Hanákové a Janu Hanákovi, kterým krajský soud udělil původně podmíněné tresty.