Pražský městský soud definitivně rozhodl, že matka nemusí vracet Adriana otci do USA

Praha - Pražský městský soud dnes s definitivní platností potvrdil únorový verdikt Obvodního soudu pro Prahu 5, když rozhodl o tom, že Veronika Horváthová nemusí vrátit svého čtyřletého syna Adriana Santanu jeho otci do Spojených států. Horváthová syna odvezla z USA údajně proto, že ho otec týral. Úpravu styků Adriana s otcem bude ještě muset vyřešit soud. Dlouhé soudní tahanice o děti ze smíšených manželství by měly díky novele občanského soudního řádu od října skončit.

„Jsem šťastná, že paní soudkyně Pillarová a celý senát kladly důraz na to, co je dobré pro Adrianka,“ prohlásila Horváthová, podle které by měl odvoz syna do USA pro chlapce doživotní následky.

Podle předsedkyně odvolacího senátu Anisji Pillerové sice matka jednala protiprávně, když Adriana odvezla ze Spojených států, s ohledem na zájem dítěte by však měl syn nyní zůstat v České republice. „Chlapec má psychosomatické potíže a změna by jeho stav zhoršila,“ uvedla soudkyně. Adrian se neviděl se svým otcem po dlouhou dobu, naposledy ho Santana navštívil při prvoinstančním řízení, a dítě se stalo za tři roky pobytu u Horváthové na matce závislé; navíc Adrian neumí moc anglicky.

„Je velký paradox, že tři roky soudních průtahů se použijí jako argument, proč nemá být panu Santanovi syn vrácen,“ uvedl Santanův právník Radek Matouš. Ten zvažuje proti rozhodnutí dovolání k Nejvyššímu soudu a uvažuje i o ústavní stížnosti nebo stížnosti k Evropskému soudu pro lidská práva. Podle advokáta nemůže senát argumentovat dlouhou dobou, kterou strávil syn u matky a jeho závislostí na ní.

Malý Adrian je občanem České republiky i USA a na základě dohody rodičů měl své obvyklé bydliště v San Francisku. Matka jej bez souhlasu otce přemístila do Česka, což odůvodnila tím, že byla spolu s dítětem vystavena domácímu násilí.

Po rozhodnutích Krajského soudu v Hradci Králové a Okresního soudu v Náchodě, podle kterých měl být chlapec navrácen zpět otci do Kalifornie, Horváthová syna devět měsíců skrývala, protože věřila, že soudci v jejím případě rozhodli špatně. Podle Matouše policisté nejevili velký zájem matku s Adrianem najít. „Česká policie flagrantním způsobem selhala. Několik měsíců šetřila, kde se paní Horváthová skrývá, bez jakýchkoliv výsledků,“ uvedl. Nejvyšší soud poté loni v červenci původní rozsudky zrušil a v únoru letošního roku rozhodl Obvodní soud pro Prahu 5 o tom, že čtyřletý Adrian Santana zůstane s matkou v Česku.

Tahanice o děti by měly být už minulostí 

Zdlouhavé soudní spory o to, kde dítě z manželství, jehož jeden rodič je cizinec, bude žít, by už měly brzo skončit. Od října totiž začne platit novela občanského soudního řádu, která pro tyto případy stanovuje dva speciální senáty v Brně. „Senáty budou tříčlenné a budou v nich zasedat soudci, kteří se specializují na otázky, které souvisí s mezinárodními únosy dětí,“ informoval ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Senáty budou přesně podle haagské úmluvy rozhodovat do šesti týdnů. Navíc už nebude ani možné dovolání k Nejvyššímu soudu, které často podobné soudní tahanice ještě více prodlužovalo.

Jiří Pospíšil
Zdroj: ČT24