Sněmovna zřídila vyšetřovací komisi, která by měla objasnit kauzu Morava

Praha - Poslanecká sněmovna zřídila vyšetřovací komisi, která by měla objasnit kauzu kolem poslance ODS Jana Moravy a další možné případy vyvíjení nátlaku na poslance. Kromě toho by se měla zabývat i úniky informací od tajných služeb. Komise vznikla na návrh opoziční ČSSD, nakonec ji však podpořili i někteří koaliční poslanci včetně premiéra Mirka Topolánka.

Komise by podle zadání sněmovny měla vyšetřovat zásahy do soukromého a rodinného života některých lidí, které měly za cíl vyvíjet nátlak na poslance. Zabývat by se měla i případy neoprávněného nakládání s utajovanými informacemi, jimiž disponují tajné služby. Výsledky své práce by komise měla předložit v polovině příštího roku.

Ve dvanáctičlenné komisi budou mít ODS a ČSSD po čtyřech zástupcích, komunisté budou mít dva členy, zelení a KDU-ČSL po jednom. Vládní koalice se v pondělí dohodla na vytvoření vlastní pracovní skupiny, která by se kauzou zabývala. Opozice ale dnes za pomoci stranických rebelů z vládní koalice prosadila jednání o vzniku sněmovní komise, pro jejíž zřízení nakonec zvedl ruku i premiér Mirek Topolánek.

Ten prý považuje zřízení vyšetřovací komise za účelový krok před volbami. „Nicméně její zřízení vítám, protože takto obecně stanovená komise umožní vyšetřit vydírání a vyhrožování poslanci (Evženu) Snítilému, poslanci (Petru) Wolfovi, poslanci (Miloši) Melčákovi, poslanci (Michalu) Pohankovi,“ konstatoval premiér. „Musím říct, že to, že se bude šetřit činnost Vlastimila Tlustého, poslance Moravy, útoky proti mně, protože celý ten příběh byl zaměřen na mou likvidaci, vítám a fakticky s ní souhlasím,“ dodal.