Opozice znovu neprosadila na program schůze referendum o radaru

Praha - Opozici se opět nepodařilo prosadit návrh na vypsání referenda o americkém radaru do programu schůze. Návrh ústavního zákona předložili komunisté, pro jeho zařazení nakonec chyběly čtyři hlasy. Komunisté snahu o projednání zdůvodnili mimo jiné tím, že obě smlouvy už byly podepsány a zákon o referendu je třeba projednat ještě před jejich zasláním sněmovně.

Poslanecká sněmovna už podobný návrh odmítla loni v říjnu, komunisté ale v dubnu přišli s novou předlohou. Pokud by se nakonec podařilo referendum prosadit, Češi by zřejmě radar odmítli. Podle průzkumů veřejného mínění totiž ve společnosti převažují odpůrci radaru. 

Vlastní dohodu o radarové základně podepsali ministři zahraničí Karel Schwarzenberg a Condoleezza Riceová už v červenci. Smlouvu upravující pobyt amerického personálu na americké protiraketové radarové základně v Brdech, známou jako SOFA, podepsali ministryně obrany Vlasta Parkanová a její americký protějšek Robert Gates v pátek. 

Poslanci budou vybírat mezi Cisárem a Šustrovou

Sněmovna dnes při rozhodování o programu schůze naopak schválila návrh poslankyně Strany zelených Kateřiny Jacques, aby ve středu volila kandidáta do Rady Ústavu pro studium totalitních režimů. Adepty jsou historik a bývalý poslanec ČSSD Vladimír Cisár a publicistka a někdejší mluvčí Charty 77 Petruška Šustrová, kterou navrhli poslanci Strany zelených. Jeden z nich by mohl v radě nahradit bývalého ministra životního prostředí Ivana Dejmala, který počátkem února zemřel. Dejmala navrhli zelení a jeho místo v radě je už půl roku prázdné. Člena rady bude z nominací sněmovny vybírat Senát. 

Předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) kvůli hluku schůzi zahájil s devítiminutovým zpožděním. Hluk v sále ustal, až když členové dolní komory uctili minutou ticha památku velvyslance Ivo Žďárka. Diplomat se stal jednou z více než pěti desítek obětí sobotního teroristického útoku na luxusní hotel v pákistánské metropoli Islámábádu.

Petruška Šustrová
Zdroj: ČT24