Ve spisu Krakatice figuruje i jméno Jiřího Paroubka, ten styky s podsvětím odmítá

Praha - František Mrázek, kmotr českého podsvětí, se zajímal i o šéfa sociální demokracie Jiřího Paroubka. Podle deníku Mladá fronta Dnes to bylo v souvislosti s prodejem stavební společnosti IPS. Paroubkovo jméno figuruje podle deníku ve spisu Krakatice, v němž policie mapovala prorůstání organizovaného zločinu do politiky. Paroubek však jakoukoli spolupráci s podsvětím odmítá a požaduje zveřejnění policejního spisu. Politici se shodují na tom, že nejlepší by bylo celý spis zveřejnit.

Paroubek je již třetím politikem, který se podle policejních odposlechů dostal do centra pozornosti Františka Mrázka, jehož média označují za někdejšího vládce českého podsvětí. Z přepisů odposlechů, které MfD otiskla už dříve, vyplynulo, že přes své spolupracovníky se Mrázek snažil využít i někdejšího šéfa poslanců ODS a dnes jednoho z jejích rebelujících členů Vlastimila Tlustého a také ministra vnitra a místopředsedu ODS Ivana Langera. Oba nařčení popřeli. Právě Langera vyzvala sociální demokracie kvůli stykům s podsvětím k rezignaci.

Paroubek měl být podle plánů kontroverzního podnikatele a lidí v jeho okolí nápomocen při koupi stavební firmy Inženýrské a průmyslové stavby (IPS). Z telefonických rozhovorů ale podle MfD není zřejmé, zda se předseda lobbování za IPS aktivně zúčastnil.

V odposlechu rozhovoru realitního magnáta Luďka Sekyry s Mrázkem z roku 2000 podle MfD stojí: „Vzpomněl jsem si ještě na jednoho kamaráda Paroubka. Pokud bude problém, obrátíme se na něj.“ Paroubek byl v té době ekonomickým náměstkem pražského primátora a Mrázek chtěl využít jeho vlivných přátel. Mezi ně patřil i šéf Živnostenské banky, dnes UniCredit Bank, Jiří Kurnet. Živnostenská banka v té době držela část akcií IPS, bez nichž nebylo možné získat v IPS majoritu.

Paroubek nařčení odmítá 

Předseda sociálních demokratů informace z MfD odmítá. „Vylučuji, že bych měl cokoliv společného se zavražděným podnikatelem Františkem Mrázkem či s osobami na něj napojenými,“ komentuje zveřejněné informace Paroubek. Policejní spis Krakatice by podle něho měl být zveřejněn. „Jen tak se může zabránit účelovým manipulacím s informacemi, vyrábění nesmyslných konstrukcí a jejich mediálnímu zneužívání v předvolebním období,“ dodává.

MfD uvádí, že Paroubek připustil svou známost se Sekyrou i Kunertem. Podle odposlechů Paroubkovi v červnu roku 2000 Sekyra volal kvůli stavebnímu projektu v Praze 5 a žádal ho o schůzku. Paroubek setkání přijal. Paroubek přiznal, že Luďka Sekyru zná, odmítl ale, že by pro něj cokoliv udělal. O jeho napojení na Mrázka prý ví asi 14 dní.
 
Mladá fronta dále informovala, že Mrázek se pokoušel na svou stranu získat i tehdejšího ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra nebo jeho náměstkyni Miladu Vlasákovou.

Krakatice zatím zůstane ukrytá v hlubinách byrokracie

Policejní spis s krycím názvem „Krakatice“ původně obsahoval 5 000 stran, které mapovaly aktivity lidí napojených na Mrázka. Jeho vznik se datuje již do poloviny 90. let. Podle Ivana Langera však postatná část spisu v současnosti není k nalezení. „Prokázalo se, že zhruba tisíc šest set stran je pryč,“ tvrdí Langer.

Policisté nemohou dát na nátlak opozice, aby byl spis zveřejněn, neboť by tím byl porušen zákon. Některé jeho části se totiž nacházejí v režimu přísně důvěrného utajení. Na zveřejnění si kontroverzní materiál zatím bude muset počkat a s ním i sociální demokracie a další.  

František Mrázek
Zdroj: ČT24