Sněmovna řeší daně, dopravu i trestní řád

Praha - Na své osmatřicáté schůzi dnes bude Poslanecká sněmovna projednávat novelu silničního zákona a nový trestní řád. Zabývat se bude také vládní novelou zákona o daních z příjmu, která počítá se snížením sociálního pojištění o 1,5 procenta. Sazba daně z příjmu by zůstala na současných 15 procentech místo poklesu na 12,5 procenta. Na řadu by mohl přijít i sociálnědemokratický návrh na snížení spotřební daně z pohonných hmot.

Snížení sociálního pojištění pro zaměstnance pro příští rok navrhl ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL). Poslanec ODS Vlastimil Tlustý i jeho rebelující kolegové Juraj Raninec a Jan Schwippel již dříve ohlásili, že vládní daňovou novelu kvůli nezměněné sazbě patnácti procent nepodpoří, a koalici proto hrozí, že tento návrh kvůli nedostatku hlasů neprosadí.

Sociální demokraté přišli s návrhem na snížení spotřební daně z pohonných hmot, aby tak omezili tlak na růst jejich cen. Vláda s tím ale nesouhlasí. Tlustý však již dříve nevyloučil, že tento návrh podpoří. Sám stejný krok navrhoval před třemi lety ještě jako opoziční politik.