V Českých Budějovicích soutěží hasiči ve vyprošťování lidí z aut

České Budějovice - V Českých Budějovicích probíhá IV. mistroství Hasičského záchranného sboru České republiky ve vyprošťování zraněných lidí z havarovaných aut. O titul soupeří 15 záchranářskcýh družstev. Každý soutěžní tým musí bezpečně a rychle vyprostit zraněné z havarovaného auta a to v plné výstroji a v limitu patnácti minut. Součástí úkolu je také poskytnutí první pomoci.

Hasiči také musejí zvládnou první pomoc a transportovat „zraněné“ na místo, kde by si je převzala záchranka, a předat je rozhodčímu. Soutěžní pokusy potrvají až do 17:00, pak rozhodčí z řad hasičů a lékařů záchranné služby zásahy posoudí a vyhlásí vítěze.

Aby byla akce co nejreálnější, neznají čtyřčlenné soutěžní týmy do poslední chvíle situaci, ke které jsou vyslány. „Teprve, když vystoupí na plochu, uvidí, jaká dopravní nehoda pro ně byla nasimulována,“ uvedl Kopáček. Automobily mohou být například na boku či na střeše, může se jednat i o hromadnou dopravní nehodu nebo vklínění automobilu do překážky.

„Figuranty si zahrají psychologové HZS, kteří tak budou mít jedinečnou příležitost vyzkoušet si stresující situace, které zakoušejí oběti dopravních nehod,“ podotkl Kopáček. Dodal, že i jim to pomůže při další práci. Díky tomu se lépe vcítí do psychiky zraněného člověka a dokážou jim lépe pomoci.

Mistrovství Hasičského záchranného sboru České republiky ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel se koná každé dva roky. Vůbec poprvé se uskutečnilo v roce 2002 v Brně, o dva roky později jej hostily Pardubice a v roce 2006 se pak konalo v Praze na Letenské pláni.