Slovensko chce širokorozchodnou železnici z Ruska

Bratislava - Slovensko má předběžnou dohodu s Ruskem na spolupráci při několika projektech v nákladní železniční přepravě. Smlouvy, které dnes podepsal slovenský ministr dopravy Ľubomír Vážny s vedením ruských železnic, mají vést k výstavbě nové širokorozchodné tratě z Ruska přes slovenské území až do Rakouska za zhruba 100 miliard slovenských korun (80,5 miliardy Kč) a ke zvýšení objemu přepravy zboží na Slovensku.

Slovenský státní rozpočet by sice podle Vážneho investici za několik desítek miliard slovenských korun neutáhl, v zajištění potřebných financí však ministr nevidí problém. „O projekt je velký zájem. Nevidíme žádný problém v zabezpečení kapitálu,“ řekl Vážny. Podle dřívějších odhadů by si mohla stavba železnice vyžádat až 140 miliard slovenských korun.

„Ruská strana má eminentní zájem, aby přes Slovensko teklo více toků zboží než dosud,“ řekl Vážny po jednání se šéfem ruských železnic Vladimirem Jakuninem. Ministr odhadl, že výstavba širokorozchodné železnice by mohla začít zhruba za tři roky.

Výsledkem posílení spolupráce slovenských a ruských železnic by měla být rovněž vyšší vytíženost terminálu Dobrá na východě země. Tímto překladištěm by mělo v budoucnosti projít ročně zhruba 30 000 kontejnerů ve srovnání se současnou tisícovkou.

Ministr rovněž vyloučil, že by se kvůli výstavbě nové širokorozchodné železnice zrušil terminál v Čierné nad Tisou. Naopak se do něj bude investovat. Čierna nad Tisou zůstane překladištěm sypkých materiálů.

Železnice, která umožňuje přímou přepravu surovin z Ruska či Ukrajiny, v současnosti končí u Košic. Natažení širokorozchodných kolejnic přes Slovensko až do Vídně podle Jakunina podporuje více evropských zemí. Zájem o tuto železnici mají rovněž asijské státy.