Pozůstalí z kauzy heparinového vraha chtějí milionové odškodné

Hradec Králové - Dva pozůstalí po obětech zdravotníka Petra Zelenky požadují po havlíčkobrodské nemocnici omluvu a každý jeden milion korun jako odškodné. Zelenka dostal za vraždu sedmi pacientů v této nemocnici a deseti pokusů o ně doživotí. Krajský soud v Hradci Králové tento případ začne projednávat 21. října. Další pozůstalá rodina chce odškodné deset milionů, termín projednávání této žaloby zatím stanoven není.

Soud nejprve začne projednávat žalobu podanou manželkou Františka Škvařila, který podle spisu zemřel na následky podání heparinu v havlíčkobrodské nemocnici 11. června 2006. Ve stejný den soud začne jednat o žalobě Josefa Šimůnka. Jeho manželka Marie Šimůnková podle obžaloby zemřela na následky podání heparinu 25. srpna 2006.

Kraj Vysočina již v únoru 2007 rozhodl, že rodinám poškozených v případu nemocničních vražd pošle dohromady přes milion korun. Rodinám pozůstalých daroval 100.000 korun, pacientům, kteří pokus o vraždu přežili, poslal 20.000 korun.

Zelenka se ještě může doživotí vyhnout - záleží na Nejvyšším soudu

Petr Zelenka jako pracovník anesteziologicko-resuscitačního oddělení
havlíčkobrodské nemocnice podle spisu podával pacientům heparin od května do září 2006. Pacientům způsobil závažné zdravotní komplikace a zředění krve, někteří lidé vykrváceli. Zelenka své jednání původně vysvětloval tím, že chtěl zažít akci. Během přípravného řízení se Zelenka ke spáchání všech činů doznal, při hlavním líčení uvedl, že heparin podal pěti lidem a u ostatních si podrobnosti nevybavuje. K původnímu přiznání jej prý donutili policisté násilím. Zelenka na začátku září podal k Nejvyššímu soudu dovolání proti svému trestu. Nesouhlasí hlavně se závěry odborných lékařských posudků. Nejvyšší soud je pro Zelenku poslední šance, jak se vyhnout doživotnímu trestu.