Cahel dostal za poškození brzd u auta manželky tři roky vězení

Frýdek-Místek - Okresní soud ve Frýdku-Místku dnes poslal na tři roky do vězení Jiřího Cahela, ten se na místě neodvolal a ponechal si lhůtu na rozmyšlenou. Muž podle rozsudku týral svou manželku a dvě dcery a v době, kdy jej soud vykázal ze společné domácnosti, vnikl do garáže a přeštípl hadičku brzdové kapaliny v automobilu své ženy. Podle soudu pak vůz, který řídila starší dcera obžalovaného a jela v něm i jeho manželka, jen náhodou nehavaroval.

Čtyřiačtyřicetiletý Cahel podle soudu týral rodinu delší dobu. Manželce údajně vyhrožoval smrtí a bil i starší dceru. Žena policii poprvé kontaktovala loni v říjnu. Vše nakonec skončilo tím, že Cahela policisté opakovaně vykazovali z domu a soud letos v únoru vydal předběžné opatření, které mu zakazovalo se vrátit a manželku a děti kontaktovat. To však Cahel nerespektoval a nejdříve pomaloval zdi jejich domu hanlivými nápisy a v březnu se opilý do domu vrátil a v garáži kleštěmi přeštípl na automobilu hadičku s brzdovou kapalinou.

Žena odjela z domu až následující den i s dcerou. Že auto nebrzdí, si všimla při cestě do kopce, takže se jí podařilo včas zastavit. Shodou náhod však mířily na domluvenou schůzku do autoservisu, kde technik zjistil, že auto bylo poškozeno úmyslně. Přivolaným policistům se manžel později přiznal, ale popřel, že by chtěl ženě ublížit. Údajně chtěl zabránit tomu, aby auto používala. Soudce během zdůvodnění rozsudku uvedl, že podle výpovědi svědka byl automobil natolik poškozen, že se stal téměř neovladatelným.

„Soud se zabýval následky, nikoli příčinou,“ řekl novinářům Cahelův advokát Petr Poloček s tím, že vztahy v rodině byly problémové z obou stran. „Ona na jednu stranu tvrdí, jak byla strašně týraná a jak s ním nemohla žít, a na druhou stranu s ním i v roce 2007 jezdila na dovolené a do roku 2007 spolu v podstatě udržovali intimní styk,“ prohlásil Poloček. Cahel tvrdí, že je obětí komplotu své ženy, obou dcer a tchýně; jeho manželka se k celému případu vyjádřit nechtěla.