Čínská firma uvedla na český trh údajnou napodobeninu BMW X5

Praha - Na český trh míří auto Shuanghuan CEO čínské výroby, které soud zakázal tamnímu dovozci prodávat. Automobilka u tohoto modelu čelila obvinění z plagiátorství. Je totiž nápadně podobný německému BMW X5. CEO přišlo na trh osm let poté, co se na trhu objevilo právě X5.

Shuanghuan Ceo nečiní výjimku mezi většinou čínských aut a propadá v testech bezpečnosti. Použité materiály, jako například tvrdé plasty nebo měkké výplně sedadel, nejsou příliš kvalitní. „Mnohem důležitější je, když vidím, jak jsou zkompletovány jednotlivé díly, jak je to přišroubováno k sobě, že chybí různé průchodky. Je otázkou, na kolik ten automobil vydrží vibrace, zatížení v běžném provozním režimu,“ konstatuje redaktor AutoTip Zdeněk Vacek.

Podle distributora se jedná o ekonomicky výhodné auto. „Alternativa to benzín - plyn, je moderní systém, který je úsporný,“ vysvětluje jednatel společnosti Lum-Oris Gheorghe Cernusca.

V Německu společnost BMW čínského výrobce zažalovala a spor vyhrála. Do boje zapojili i německou kancléřku Angelu Merkelovou. Důvodem bylo to, že výroba takových nekvalitních napodobenin nepřímo ovlivňuje německý pracovní trh. Ke stejnému kroku se firma rozhodla i v Itálii. „Vůz CEO poškozuje naše práva na ochranu designu a značky,“ říká mluvčí BMW Andreas Lampka.

Vzhledem k tomu, že se daný model X5 už déle než rok neprodává, nebude společnost BMW žalovat čínského výrobce za uvedení kopie v České republice. To se stalo dvanáctou zemí, ve které se tento model začal nabízet.