ČSSD ve sněmovně usiluje o omezení zdravotnických poplatků

Praha - Mimořádné jednorázové výplaty peněz pro děti a důchodce bude dnes probírat Poslanecká sněmovna. S návrhem na jejich vyplacení přišla sociální demokracie, vláda ho ale odmítá s tím, že od ČSSD je to jen populismus. Sněmovna se má zabývat i tématem z rezortu zdravotnictví - poslanci totiž budou diskutovat o možnosti zrušení, nebo alespoň omezení zdravotnických poplatků, které navrhla opět sociální demokracie.

ČSSD navrhuje poplatky ve zdravotnictví buď úplně zrušit, nebo je omezit. V tom případě by neplatili důchodci, děti do 18 let a lidé s nízkým příjmem. Podle stínového ministra zdravotnictví za ČSSD Davida Ratha kvůli současnému systému vážně nemocní lidé k lékaři nechodí a jejich léčba je později mnohem dražší. „Možná jsme nějaké drobné ušetřili, hrne se ale vážnější problém,“ řekl Rath.

Podle šéfa zdravotnictví Tomáše Julínka ale jeho ministerstvo nemá takovou informaci, že by byl znemožněn přístup k potřebné péči. Zavedení poplatků splnilo svůj účel, myslí si ministr. „Téměř o 37 procent klesly návštěvy na pohotovostech, všichni víme, že pohotovost byla zneužívána, všichni víme, že máme největší počet kontaktů s lékařem, přitom nejsme více nemocní,“ informoval Julínek.

Snahu ČSSD může podpořit lidovec Hovorka

S poplatky je spokojen i premiér Mirek Topolánek. Podle něj jsou ale jen začátkem nutné reformy. „Poplatky jsou samozřejmě nultou, možná minus první etapou celé reformy zdravotnictví,“ řekl premiér. Přesto ale nemá jistotu, že ke změně poplatků nedojde. Varianta omezení poplatků pro vybrané skupiny obyvatel má totiž šanci díky lidovci Ludvíku Hovorkovi, který ji pravděpodobně podpoří. „Děti nemají rády léky, nechodí rády do nemocnice, tu péči nezneužívají, regulační poplatky u nich vůbec neměly být zavedeny,“ řekl Hovorka.

Poplatky ve zdravotnictví platí Češi od 1. ledna. Pro některé skupiny obyvatel už je zákonodárci zcela zrušili. Poplatky neplatí novorozenci v porodnicích, dárci orgánů a lidé, kterým léčbu nařídil soud.

Příspěvky dětem a důchodcům? Opozice pro, koalice proti

Sociální demokraté také navrhují jednorázový kompenzační finanční příspěvek důchodcům a rodinám s dětmi. Vyplacen by podle nich měl být letos v prosinci, penzisté by obdrželi tři tisíce korun a každé dítě dva tisíce korun. ČSSD odůvodňuje tyto návrhy tím, že vládní reforma veřejných financí zatížila obyvatele se středními a nižšími příjmy, ohrožuje je také dlouhotrvající inflace a růst životních nákladů. Strana proto cítí potřebu lidem ztráty kompenzovat.

Koalice ale s návrhem nesouhlasí, jednorázový příspěvek by znamenal rozpočtové výdaje ve výši 6 miliard v případě důchodců a 3,5 miliardy korun pro děti. Ve všech případech ČSSD obviňuje z předvolebního populismu. Socialisté ale argumentují, že projednáváním zmíněných témat jen dodržují své programové prohlášení.

  • Ludvík Hovorka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/257/25624.jpg
  • Důchodci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/305/30414.jpg