Lupiče tisíců dopisů z Břeclavi už policie dopadla, pobočka řeší nový skandál

Brno/Břeclav - Břeclavští kriminalisté dopadli po půlročním vyšetřování pracovníka České pošty, který údajně v letech 2001 až 2006 ukradl tisíce dopisů. Při vyšetřování se zaměřili na směnu, kde se dopisy ztrácely. Pošta pro ně navíc vybrala pět podezřelých. Čtyřiačtyřicetiletý muž měl možná komplice, které se však nepodařilo odhalit. Hrozí mu až dva roky vězení. Ve čtvrtek navíc odhalila Česká pošta v Břeclavi další velké vykrádání poštovních zásilek. Podle serveru iDnes jde nejspíš ještě o větší případ, než byly vykradené pytle. Nový případ s nimi ale nijak nesouvisí.

„Pachatel byl až do roku 2006 zaměstnancem břeclavské pošty. Zpočátku pracoval ve třídírně, poté jako vedoucí čety, která měla na starosti vykládku poštovních pytlů z železničních vagonů a dodávek,“ řekl vyšetřovatel případu Josef Brabec. Zadržený muž se pod tíhou důkazů plně doznal. Policie u něj zajistila známky a mince z otevřených dopisů, zahraniční bankovky směnil na české koruny a použil k vlastní potřebě.

Obviněný ukradl 71 poštovních pytlů a dopisy schovával v nepoužívané výtahové šachtě poštovního tunelu na hlavním železničním nádraží v Břeclavi. Kradl zřejmě kvůli své sběratelské vášni. Zpočátku ho zajímaly jen poštovní známky, postupem času ale začal dopisy také rozlepovat a vybírat z nich bankovky a mince. Podle policistů se dopustil krádeže a porušování tajemství dopravovaných zpráv.

Letos na jaře našli náhodou zbytky zásilek dělníci. České poště vznikla zmizením 63 tisíc dopisů škoda nejméně 11.000 korun. Doručeno ale bude jen asi 25 tisíc zásilek. Bezmála 3300 dopisů bylo otevřených, převzala si je tedy policie. Dalších 11.000 zásilek bylo v natolik špatném stavu, že musely být zničeny. Byly rozpuštěny ve vodě a chemikáliích a použity k výrobě kartonu. Česká pošta přiznala, že kauza je největším selháním v její dosavadní historii.

Dva pracovníci pošty vykradli zásilky za čtvrt milionu

Interní detektivové pošty po několikaměsíčním sledování a posílání kontrolních zásilek v noci na čtvrtek usvědčili další dva pracovníky, kteří se přiznali k vykrádání zásilek v ceně čtvrt milionu korun. „Viníci se na místě přiznali,“ uvedl mluvčí České pošty Ivo Mravinac. Dva podezřelí pracovali na takzvané vyměňovací poště, odkud jdou zásilky na Slovensko a do Rakouska.

"Specializovali se na zásilky, ve kterých Slováci pracující v Česku
posílali domů výplaty. Mnozí lidé stále dávají peníze do doporučené
zásilky, místo toho, aby posílali peníze bezpečněji," dodal Mravinac.