Soud potrestal strážníka za ubodání Američana deseti lety vězení

Praha - Bývalý městský strážník Milan Pavlis má strávit ve vězení deset let za to, že letos v lednu ubodal v Praze Američana. Rozhodl o tom dnes pražský městský soud. 26letý strážník podle obžaloby ubodal 44letého Američana, který přespával ve svém autě v Českomoravské ulici blízko tehdejší Sazka Areny. V době incidentu nebyl Pavlis ve službě. Rozsudek není pravomocný, lze se proti němu odvolat.

U soudu se Pavlis hájil tím, že na Američana vytáhl nůž proto, aby se mu bránil. Američan prý na něho bezdůvodně zaútočil. Pavlis prohlásil, že svého činu lituje. Podle obžaloby spor obou mužů vyprovokoval ale právě Pavlis, a to údajně kvůli špatnému parkování Američanova vozu. Pavlis byl v době činu opilý, měl v krvi přes dvě promile alkoholu.  

Soud uložil trest na spodní hranici sazby, přihlédl mimo jiné i k dosavadní bezúhonnosti obžalovaného. Nevyužil ale možnosti mimořádného snížení trestu, a to především proto, že Pavlis je stále přesvědčený o tom, že jeho jednání bylo v dané situaci správné a ospravedlnitelné.

Případ možná bude mít jednu nečekanou dohru. Pavlis totiž vypověděl, že než v noci před údajnou vraždou odešel do hostince, popíjel se svými kolegy strážníky přímo na policejní služebně, kde se konala oslava narozenin. Jeho kolegové však u soudu svorně tvrdili, že na služebně alkohol nepili. Podle soudce vědomě lhali a mohli se tak dopustit trestného činu křivé výpovědi.

Pavlis nejdřív tvrdil, že ho přepadli neznámí muži 

Pavlis při rvačce bodl Američana do zad, do stehna a do hrudníku. Poslední rána byla smrtelná, protože zasáhla srdce. Svědci, kteří rvačku pozorovali z balkonů okolních domů, přivolali policejní hlídku. Ta byla na místě do dvou minut a zastihla nejen umírajícího Američana, ale i Pavlise, který zpočátku tvrdil, že ho přepadli neznámí muži a že si na nic nevzpomíná. Jeden z policistů pak u něj našel zakrvácený zavírací nůž. 

Američan pracoval v Německu, do Česka jezdil pravidelně o víkendech. Věnoval se bojovým sportům. Hlavnímu líčení, které začalo v úterý, přihlížela řada jeho přátel a spolupracovníků. Většina z nich prožívala celé soudní jednání velmi emotivně, někteří plakali. 

Místo činu
Zdroj: ČT24