Dráhy oslaví Den železnice

Praha/Pardubice - Během Dne železnice v sobotu 27. září se lidé v Pardubickém kraji mohou vydat za zábavou i poučením do čtyř míst. České dráhy pro ně připravily program v Pardubicích, Přelouči, Chocni a České Třebové. Ve dvou městech se bude možné projet i historickými vozy. O nadcházejícím víkendu České dráhy dočasně rozšíří pro cestující i víkendovou skupinovou slevu. Oslavy začínají již dnes cestou slavnostního protokolárního vlaku z Prahy-Holešovic do Ústí nad Labem.

V rámci oslav sobotního Dne železnice bude mít možnost využít síťovou jízdenku SONE+ pět dospělých osob namísto běžných dvou. Dráhy to uvedly v tiskové zprávě. Víkendový poukaz platí pro celou síť drah buď v sobotu, nebo v neděli. Cena jízdenky pro pět dospělých je 130 korun pro osobní a spěšné vlaky a 440 korun pro rychlíky a vlaky vyšší kvality. Běžně mohou jízdenku SONE+ využívat maximálně dva lidé starší 15 let a tři děti.

Den železnice se slaví každoročně poslední zářijový víkend jako vzpomínka na 27. září 1825, kdy na svou první cestu vyjel vlak vynálezce parní lokomotivy George Stevensona. Tento vlak spojil britská města Stockton a Darlington.

Svátek dráhy oslaví vyhlášením vítězů ankety o nejhezčího a nejsympatičtějšího železničáře a akcemi na nádražích v jednotlivých regionech. Například v Ústí nad Labem zároveň oslaví 150 let původní Ústecko-teplické dráhy výstavou parních lokomotiv, nákladních vozů, současných kolejových vozidel a nostalgickými jízdami vlaků tažených parními lokomotivami.

V Pardubicích bude jezdit historický motorový vůz Hurvínek, lidé si budou moci prohlédnout ústřední stavědlo a výstavu modelových kolejišť. V Praze dráhy pořádají jízdy parního vlaku mezi Braníkem a Smíchovem nebo výstavu lokomotiv na nádraží Praha-Braník. Ze Smíchova na hlavní nádraží budou jezdit moderní elektrické jednotky City Elefant. Z hlavního nádraží do Braníku a Modřan pak bude jezdit populární Hurvínek. Prohlídky železničních stanic, dep, vlaků či historické jízdy se uskuteční i v dalších devíti železničních uzlech.

  • Parní lokomotiva řady 475.1 - Šlechtična autor: ČT24, zdroj: www.comunica.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/432/43139.jpg
  • Vlaková souprava CityElefant autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/14/1303.jpg