KSČM ve sněmovně opět neprosadila zavedení majetkových přiznání

Praha  - Komunisté znovu neprosadili svou představu o zavedení majetkových přiznání, kterou chtěli omezit daňové úniky. Podobně jako před sněmovními volbami nezískali ani dnes v dolní komoře dostatek hlasů pro svůj návrh, který se týkal jen nejbohatších Čechů. KSČM nepomohly ani hlasy z ČSSD, proti se postavili v souladu se stanoviskem vlády koaliční poslanci a s jednou výjimkou i poslanci bezklubové příslušnosti. Přiznání měli podle komunistického návrhu podávat lidé s majetkem převyšujícím deset milionů korun.

„Nejde ani o populistický exces, ani o nadbytečnost,“ uvedl místopředseda KSČM Jiří Dolejš s tím, že majetková přiznání mají třeba v Japonsku, Indii, Norsku a Řecku a bylo vymáháno i v prvním desetiletí první republiky. Dolejš odhadl, že nyní by se tato povinnost týkala maximálně 50 tisíc lidí. „Troufnu si říct, že takový poctivý majetný občan má zájem manifestovat svou důvěryhodnost, aby měl prevenci před zpochybňováním svého řádně nabytého majetku například z důvodu obyčejné lidské závisti,“ dodal Dolejš.

Koaliční poslanci mají naopak za to, že KSČM chtěla návrhem jen vyvolat právě vlnu závisti. Pavel Suchánek (ODS) podotkl, že nikomu nic nebrání v tom, aby své majetkové poměry zveřejnil už nyní. Vláda svůj nesouhlas zdůvodnila mimo jiné tím, že se dá daňovým únikům dostatečně bránit již pomocí platných zákonů. Návrh KSČM by bylo možné podle kabinetu obcházet, neboť se měl vztahovat jen na fyzické osoby, nikoli na firmy a společnosti.

Sociální demokraté už pátý pokus o zavedení majetkových přiznání během posledních 15 let hájili s tím, že by pomohl v boji proti šedé ekonomice, korupci a praní špinavých peněz. Norma podle komunistů neměla být nutně předstupněm k zavedení majetkové daně, předseda KSČM Pavel Kováčik to ale do budoucna nevyloučil.