Příslib lepších platů od policejního prezidia možná povede ke zrušení stávky

Praha - Na poslední chvíli možná předseda policejního odborového svazu Milan Štěpánek odvolá stávku, chystanou na 1. října. Důvodem je nová nabídka od policejního prezidenta Oldřicha Martinů, která slibuje zvyšování platů příslušníkům policie. Šéfovi odborů se slib natolik zamlouvá, že plánuje ustoupit od plánované demonstrace policistů před budovou ministerstva vnitra. Lepší nabídku podle jeho slov nelze vyjednat. Informaci přinesl server policista.cz.

K demonstraci odborové svazy přistoupily z důvodu nesplnění požadavků, které kladly vůči ministerstvu vnitra a vládě. Definitivní rozhodnutí padlo po pondělním vládním schválení rozpočtu pro příští rok. Ministr Ivan Langer se již dříve nechal slyšet, že smyslu plánované demonstrace nerozumí a označil ji za bezdůvodnou. Podle jeho slov došlo při debatách z minulého týdne mezi ministerstvem, vedením bezpečnostních složek a odbory k všeobecné shodě.

Štěpánek uvedl, že podle doručené zprávy by si policisté měli už v tomto roce celoplošně polepšit v příjmech o 1,5 procenta z celkového čtyřprocentního navýšení platů. Další částky má prý prezident Martinů přerozdělovat za účasti odborů. Nové dohody mezi předsedou Nezávislého odborového svazu policie a policejním šéfem bylo dosaženo ve čtvrtek.

Ohniskem kritiky je nerovnocenné zvyšování platů

Odboráři dlouhodobě požadují zvýšení platů zejména v krajích, kde mzdy ještě nerostly. Odměňování příslušníků bezpečnostních sborů je podle nich nesystémové, protože mzda se nezvýšila všem. Odboráři požadují, aby vláda na příští rok připravila novou tarifní tabulku platů, která by údajné chyby odstranila. Podle Langera ale takovou změnu nelze uskutečnit k 1. lednu, a navíc izolovaně od dalších změn.