Česká republika slaví Den české státnosti

Praha - Lidé po celé České republice si dnes připomínají svátek svatého Václava. Na Den české státnosti, který se jako státní svátek slaví od roku 2000, byla připravena řada doprovodných akcí. V 69 kaplích po celé zemi zazněly slavnostní mše. Ve Svatovítské katedrále zahájil bohoslužbu kardinál Miloslav Vlk. V Národním muzeu večer zazní nová verze státní hymny. Desátý ročník tradičního Svatováclavského večera bude ukončen v Senátu, který pořádá mimořádný den otevřených dveří.

Některé z prostor Valdštejnského paláce zpřístupnil Senát vůbec poprvé. Největší zájem byl například o salonek s výhledem do Valdštejnské zahrady nebo o kopii mnichovské dohody, která je vystavena v zeleném salonku, kde s ní byla česká vláda v roce 1938 seznámena. Dosud Česko vidělo pouze její kopii. Originály ve všech čtyřech existujících verzích chce Národní muzeum představit na říjnové výstavě. Celý text i s dosud nezveřejněnými dodatky bude od pondělí na internetových stránkách Historického ústavu AV ČR.

Slavnostní mši ve Svatovítské katedrále navštívily stovky lidí

Na slavnostní mši ve Svatovítské katedrále se sešly stovky lidí. Kardinál na ní ve svém projevu zdůraznil význam Svatováclavské tradice, kterou rozvinul Karel IV. Císař spojil svatého Václava s českou státností symbolizovanou od té doby Svatováclavskou korunou. V Praze probíhal slavností program i v odpoledních hodinách. Kardinál například požehnal obnovené Svatováclavské vinici, která se rozkládá nad Starými zámeckými schody u Pražského hradu a je nejstarší v Čechách.

V Pantheonu Národního muzea zazní večer nové verze státní hymny, které nechal nahrát premiér Mirek Topolánek a Úřad vlády je chce používat při různých oficiálních příležitostech. Kabinet tak oslaví 90. výročí založení nezávislého Československa. V Hradci Králové se uskutečnila tradiční Svatováclavská přehlídka koní, na kterou každoročně zavítají tisíce diváků.

Oslavy na počest českého světce započaly už v pátek Svatováclavským duchovním zastavením v centru Prahy. V sobotu pokračovaly Národní svatováclavskou poutí ve Staré Boleslavi.

Lidé po celé České republice si připomínají svátek svatého Václava.
Zdroj: ČT24