Nevidomí se v Praze zorientují pomocí plastické mapy

Praha - Pražská radnice podává pomocnou ruku nevidomým a slabozrakým lidem. Připravila pro ně speciální plastické mapy, které jim v ulicích hlavního města ulehčí orientaci. K dostání jsou v informačních centrech.

Pro slabozraké a nevidomé lidi znamená nová mapa Prahy možnost představit si, jak město vypadá celé a ne jen jejich známá cesta, například do práce. Na mapě jsou vyznačeny důležité orientační body, památky, ulice a trasy metra. „Nevidomí velice často mají jen ústní informace, kudy se mají dostat z bodu A do bodu B. V těchto mapách je soustředěno veliké množství informací, které jim pomáhají snadněji se zorientovat," popisuje autorka mapy Radka Fuxová.

Pro orientaci ve městě byly vytvořeny plány celého území Prahy a památkové rezervace. Nevidomému člověku, který si většinou cestu musí zapamatovat, pak s takovou mapou v ruce trvá zhruba minutu, než najde cestu z Mariánského náměstí na blízké Staroměstské, zatímco pro některé vidící Pražany je přesná orientace po paměti bez mapy horší.

Soubor plastických map Prahy pro nevidomé vychází zatím v nákladu 60 kusů. Ještě do konce roku vzniknou mapy dalších tras v památkových rezervacích. Pražský magistrát chce v podobných projektech pokračovat. Chystá mapu pro vozíčkáře, která bude obsahovat čtyři trasy a legendu v osmi jazycích.