Zdravotní sestry trápí evropský systém školení

Praha - Zdravotní sestry mají problémy s novým systémem vzdělávání, kterým Česko vyhovělo požadavkům Evropské unie. Sestry se totiž podle vyhlášky z roku 2005 musí povinně školit a každých šest let obnovovat tzv. registraci, bez které nemohou pracovat. Zaměstnavatelé jim ale často vůbec nevycházejí vstříc a školení jim neumožňují.

Semináře, školení, přednášky – nyní běžná součást práce zdravotní sestry. Jedině tak totiž nasbírá kredity k tomu, aby získala potřebné osvědčení. Bez něj nemůže bez dozoru ani píchnout injekci. „Pokud chce sestra získat osvědčení pro práci bez odborného dohledu, to znamená maximální kompetence v kategorii všeobecná zdravotní sestra, musí získat 40 kreditních bodů,” vysvětluje prezidentka České asociace sester Dana Jurásková.

Nejvíce kreditů získají za pedagogickou činnost nebo odborné publikace. Většina je ale sbírá na školeních, která jsou ohodnocena jedním až třemi kredity. A kvůli nim se sestry musí uvolnit z práce, jejich zaměstnavatel musí přizpůsobit také rozpis služeb. Jenže zdravotní sestry to často vidí jinak. Například sestry, které pracují v soukromém sektoru, musí nechat lékaře v ordinaci o samotě. Jiné jejich chlebodárci neuvolní.

Problémem jsou i peníze. Školení si sestry hradí často samy - průměrně za ně platí kolem 450 korun. Ve svém volném čase tak za nutné vzdělání utrácí už tak nízké platy. „Česká asociace zdravotních sester tento problém eviduje už dlouho a víme, že sestrám mnozí zaměstnavatelé nevytvářejí ideální podmínky,” doplňuje Jurásková.

Problémem se zabývá i ministerstvo zdravotnictví. Tvrdí ale, že ho musí vyřešit vedení jednotlivých nemocnic. Podle mluvčího ministerstva Tomáše Cikrta budou nemocnice motivovány ke změně přístupu po reformě zdravotnictví.

Ministerstvo připravuje i novelu vyhlášky o kreditním systému, jejímž cílem je systém vzdělávání sester nastavit tak, aby byl levnější a nezabíral tolik času. Novela vyhlášky by měla začít platit nejpozději od nového roku.