Naftu s biopřísadami řidiči natankují již příští týden

Praha - Od září budou výrobci pohonných hmot garantovat, že prodávaná nafta obsahuje alespoň dvě procenta biopřísad. Evropská unie tak chce jednak snížit závislost na dovozu ropy a jednak zlepšit ovzduší. Nová pravidla nahrávají pěstitelům řepky olejné, ze které se bionafta vyrábí. Z biopaliv se stává slibný byznys.

Zbrusu nový provoz na zpracování řepky olejné za tři čtvrtě miliardy korun dnes spustila ústecká Setuza. Setuza se stává největším českým producentem methylesteru řepky olejné - nový provoz ročně vyprodukuje sto tisíc tun této látky. Část z nich skončí u čerpacích stanic.

Naftu s biosložkou poznají Češi v praxi už za čtyři dny. Po příjezdu na benzínku si ale řidič ničeho nového nevšimne – bude tankovat ze stejných stojanů. Pokud totiž motorová nafta obsahuje do pěti procent biosložky, nepotřebuje podle zákona žádné speciální označení.

Řada řidičů tak může bionaftou krmit své miláčky už dnes, aniž by to věděla. Ministr zemědělství jim proto vzkazuje: pro vás se nic nemění a o svá auta nemějte strach. „Rozhodně do pěti procent v žádném případě nemůže biosložka mít jakýkoliv vliv na funkci a životnost motoru,” ujišťuje ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS). Přidávání biosložky do nafty bude mít nejspíše nepatrný vliv na cenu. „Jedná se o halířové záležitosti, podle našich propočtů bude navýšení ceny 15 až 20 haléřů na litr,” uvedl obchodní zástupce akciové společnosti Agropodnik Rastislav Trecák.

Naftou přimíchávání biosložky do pohonných hmot nekončí nekončí. Od ledna totiž se začne objevovat i v benzínu. Vliv na cenu to bude mít podobný jako nyní u nafty.