Podivné spojení firmy Val Real s rodinou Vlastimila Tlustého

Praha - Spojení firmy Val Real a rodiny rebelujícího poslance Vlastimila Tlustého je podle dnešní Mladé fronty DNES mnohem silnější, než sám Tlustý dosud připouštěl. Společnost Val Real za peníze nejasného původu koupila starobylý Hemerkův statek ve Slaném. V rozporu s Tlustého tvrzením, že jeho rodina nemá se statkem nic společného, totiž vyšlo najevo, že minimálně v letech 2006 a 2007 byl jeho otec spolumajitelem akcií Val Realu. Ukázaly to notářské záznamy, které jsou uloženy na obchodním soudu.

Z veřejně dostupných dokumentů ale není možné podle Mladé fronty zjistit, jestli otec poslance Tlustého stále ještě akcie vlastní. Tlustý starší se o společnost tehdy dělil s podnikatelem Janem Mazánkem: „Ano, v letech 2006 a 2007 to tak bylo. Já jsem jedním z majitelů firmy od začátku,“ potvrdil informace Mazánek. Vyjádření otce poslance Tlustého se deníku nepodařilo zjistit, protože s médii nekomunikuje.

Z dostupných zdrojů nelze rovněž zjistit, zda byl otec poslance Tlustého majitelem firmy i v klíčových letech 2001 a 2002, kdy firma Val Real Hemerkův statek za peníze nejasného původu koupila. Nicméně je jisté, že v tomto období již Ladislava Tlustá, manželka poslance, i Vlastimil Tlustý senior byli v orgánech firmy. Manželka rebelujícího poslance byla členkou představenstva a jeho otec zastával post šéfa dozorčí rady.

Firma Val Real navíc zaplatila za nemovitost tři miliony korun v hotovosti a tají, kde peníze na nákup vzala. Společnost, tehdy ještě pod názvem JMT CZ, neměla podle MfD na pořízení nemovitosti dostatek peněz a podle dostupných informací si na nákup nevzala ani úvěr. Jan Mazánek,  předseda představenstva, si dnes na okolnosti nákupu nevzpomíná. Právě on je však pod kupními smlouvami na Hemerkův statek podepsaný. Jediné, co je ochoten potvrdit, je, že na koupi nemovitosti přispěl jeden z akcionářů. Kdo, to už tají. Úvěr si firma vzala až na rekonstrukci statku.

Klíčem k této otázce by mohl být zavražděný kontroverzní podnikatel František Mrázek. Z odposlechů totiž vyplývá, že chtěl Tlustému za jeho služby poskytnout dvoumilionovou odměnu na opravu nějaké nemovitosti. Její popis sedí i na statek. Nicméně jakýkoliv důkaz, že peníze od Mrázka do firmy doputovaly, neexistuje.

Tlustý vždy tvrdil:

„Val Real nemá s mou rodinou nic prokazatelně vlastnicky společného. Manželka s otcem v ní jen pracují.“

Tři miliony korun, které firma za statek s velkým pozemkem v roce 2001 zaplatila, zhodnotila o tři roky později. Tehdy část pozemků statku koupila za víc než 5 milionů korun společnost Synot Real Estate, která ve statku provozuje hernu. Právě Tlustý měl přitom jako ministr financí podmínky pro sázkové kanceláře na starosti. Že by se dostal do střetu zájmů, tehdy poslanec odmítal. Fakt, že jeho otec byl v té době i spolumajitelem firmy, ale poslanec zamlčel. Tlustý také nikdy neprozradil, kdo mu v roce 1997 půjčil 5 milionů korun na stavbu rodinné vily ve Slaném.

  • Hemerkův statek ve Slaném autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/436/43509.jpg
  • Vila Vlastimila Tlustého autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/436/43512.jpg