Situace okolo žloutenky není kritická, počet nákaz ale roste

Praha - Žloutenky se zatím opravdu bát nemusíme. Hlavní hygienik ČR Michael Vít si nemyslí, že by situace okolo nemoci špinavých rukou byla kritická. Počet nakažených se ale stále zvyšuje a bude zřejmě narůstat do konce listopadu. Od počátku roku se hepatitidou typu A nakazilo více než 600 lidí. Letošní zvýšený výskyt této nemoci je podle Víta atypický. Nákaza řádí zejména mezi lidmi ve věku 25 až 34 let. Dříve se nemoc objevovala především mezi školními dětmi, teď zdroj nákazy pochází z pražské komunity narkomanů.

Vít připomněl rok 1977, kdy se žloutenkou typu A nakazilo 30 tisíc lidí poté, co snědli závadný jahodový kompot. Od začátku roku 2008 se tímto typem žloutenky nakazilo 602 lidí.

Nárůst žloutenky typu A hygienici zaznamenali mezi červencem a srpnem, z 90 na 193. V září přibylo 216 dalších případů. Lokální epidemie je v Praze, na Kolínsku a Pardubicku, na Frýdecko-Místecku a Olomoucku. Podle Víta zatím není situace závažná ve školách. Z více než milionu dětí od počátku roku onemocnělo 15 dětí do šesti let a 25 školáků do 15 let. V potravinářství zatím onemocnělo 13 zaměstnanců.

Počty nakažených hepatitidou typu A

  • v Česku 602 nakažených od počátku roku
  • nejvíc nakažených je v Praze - 346
  • ve Středočeském kraji se nakazilo 83 lidí
  • v Olomouckém kraji 31
  • v Moravskoslezském kraji 35

Rozsáhlá preventivní opatření proti šířící se hepatitidě typu A nejsou podle Víta potřeba. Podle něj se okolo žloutenky šíří zbytečná panika. Epidemie žloutenky vypukla zhruba na počátku letních prázdnin, původně v komunitě injekčních uživatelů drog a bezdomovců v Praze. Velmi rychle se rozšířila do okolí Prahy i mezi lidi mimo rizikové skupiny.

Nákaza takzvanou nemocí špinavých rukou hrozí například na veřejných záchodcích. Hygienici nabádají lidi k tomu, aby si pečlivě myli ruce. Je také dobré nechat se očkovat. Vakcína proti „áčku“ přijde na 1000 korun. Žloutenka typu A sice není nebezpečná, ale pro nemocného může být velmi nepříjemná. Příznaky se podobají chřipce, postižený trpí bolestmi hlavy, břicha a kloubů, má teplotu, navíc může zvracet, mít tmavou moč a světlou stolici. Nemoc se projeví do dvou týdnů od nákazy.