Toyota vyvinula airbag pro zadní okno

Tokio - S airbagem pro zadní okno auta přišla japonská automobilka Toyota. Systém vyvinula pro zlepšení ochrany cestujících, kteří sedí na zadních sedadlech. V případě zadní kolize airbag vystřelí od stropu nad zadním oknem a rozvine se jako záclona, aby tak ochránil hlavy cestujících, uvedla Toyota v dnešním prohlášení.

Podle vlastního vyjádření je Toyota první automobilkou na světě, která s tímto airbagem přichází. Nové bezpečnostní zařízení bude mít svůj debut v kompaktním vozu iQ, který chce automobilka představit koncem letošního roku. Podle Toyoty se díky tomuto airbagu zdvojnásobí bezpečnost cestujících sedících na zadních sedadlech.

Toyota ve snaze přilákat nové zákazníky do svých vozů standardně umisťuje uvnitř vozidla airbagy nejen vpředu, ale i po stranách. Uvedla také, že chce posílit vývoj bezpečnějších vozů a technologií, které mohou omezit zranění nebo zabránit smrti při nehodě, napsala agentura AP.

Toyotě klesl v prvním čtvrtletí fiskálního roku zisk o 28 procent na 353,7 miliardy jenů (57,7 miliardy Kč), překonal však očekávání analytiků, kteří jej odhadovali na 319 miliard jenů. Firma navíc v prvním pololetí předstihla v prodeji amerického konkurenta General Motors, se kterým soupeří o titul největšího výrobce aut na světě.