Obrana chce navýšit počet vojáků v Afghánistánu a dalších misích

Praha - Podle návrhu, který bude ve středu projednávat vláda, by Ministerstvo obrany rádo rozšířilo vojenský kontingent v Afghánistánu o více než 200 lidí. Kvůli novým úkolům by se navýšil i celkový počet vojáků působících v dalších zahraničních misích. Zatímco nyní v cizině operovalo asi 900 lidí, v roce 2009 by jich mohlo být více než 1200. Plán ministerstva musí ještě schválit parlament. Celkem plánuje ministerstvo na zahraniční mise vyčlenit asi 2,4 miliardy korun.

Česká armáda chce v Afghánistánu posílit především provinční rekonstrukční tým (PRT) v provincii Lógar, kde se v poslední době zhoršuje bezpečnostní situace. Nyní zde zhruba 200 vojáků chrání asi deset civilních odborníků na zemědělství a stavebnictví. Příští rok by jich však mohlo být až 330. Celkem by mohlo kromě stočlenné speciální jednotky v Afghánistánu operovat až 645 vojáků. Přitom pro letošní rok parlament schválil působení 415 osob.

Ministerstvo naopak navrhuje zmenšení vojenského kontingentu v Bagdádu, kde je zatím 20 lidí určených na výcvik iráckých bezpečnostních sil. Nově by je mělo cvičit jen pět Čechů. Počet vojáků v Kosovu by měl zůstat na stejné úrovni jako letos, kdy se včetně záložní roty v Česku mohlo do země vydat až 550 vojáků.

Ještě v letošním roce pravděpodobně odjede z Afghánistánu česká vojenská polní nemocnice, která se nachází na letišti v hlavním městě Kábulu. Měla by ji nahradit sedmdesátičlenná jednotka, která se bude skládat z chemických specialistů i odborníků na vzdušné síly.

Dalších 80 vojáků bude podle návrhu pomáhat nizozemskému PRT v provincii Uruzgán. Česko chce dále do Afghánistánu v roce 2009 vyslat tři vrtulníky Mi-171Š, které doprovodí personál v počtu asi 120 osob. V plánu je také působení dělostřeleckého vyhledávacího radiolokátoru Arthur, o který by se na letišti v provincii Kandahár mělo starat 45 vojáků.

Součástí jednotek NATO však není stočlenná prostějovská speciální jednotka, která spadá do protiteroristické bojové operace Trvalá svoboda a v Afghánistánu působí od začátku září.