Záchranné prapory v české armádě končí

Bučovice - Záchranné prapory, jejichž příslušníci v minulosti zasahovali například při povodních, v české armádě končí. V jihomoravských Bučovicích se dnes s minulostí rozloučili nástupem a předáním standarty. Jelikož armáda nyní potřebuje spíše zabezpečit zahraniční mise, většina těchto útvarů se tedy změní na bojové jednotky, téměř 350 civilních zaměstnanců však přijde o práci.

Ze šesti záchranných praporů se na nové bojové jednotky přemění čtyři. „Teď mají příslušníci záchranných praporů samozřejmě úkol se vycvičit na nové funkce, tzn. jestli jsou to střelci, kulometníci,“ uvedl velitel praporu Tomáš Šiler. Skončí prapor v Kutné Hoře, prapor v Hlučíně zůstane ve stávající podobě a přejde k hasičům. 

Vojenští záchranáři se v minulosti vyznamenali například při povodních, proto s rušením nesouhlasí velká část regionálních politiků. „Myslím, že armáda bude mnohem tíž plnit úkoly, které jí vyplývají ze zákona o krizovém řízení,“ řekl jihomorovský hejtman Stanislav Juránek (KDU-ČSL).

Mluvčí Ministerstva obrany Andrej Čirtek však uvedl, že záchranné prapory zasahovaly jen zřídka. „Další problém byl, že nebyli využitelní do zahraničních misí,“ dodal Čirtek.

Armáda má v zahraničí přes tisíc lidí, je na hranici svých možností a je potřeba při nasazování vojáků zvolnit. Například množícími se rozvody kvůli častému nasazování v misích se již zabývalo i vedení ministerstva obrany.

Nově vzniklé jednotky by si podle ministerstva měly zachovat schopnost pomáhat v krizových situacích. Pokud například dojde k nějaké mimořádné události typu živelné pohromy nebo průmyslové havárie, bude využita technika a lidé ze specializovaného útvaru. Například prapor v Jindřichově Hradci bude schopen postavit tábor pro uprchlíky.