Komunistickou minulost má až pětina současných soudců

Praha - Senátor Martin Mejstřík dnes v horní komoře parlamentu představil dokument, který podle něj dokazuje komunistickou minulost některých soudců. Řada z nich podle zprávy stále soudí i na vysokých postech. Mejstřík se svými spolupracovníky oslovil všech 99 soudů a zjišťoval politickou a soudcovskou minulost jednotlivých členů justice. Zajímal se také o dosažené vzdělání.

Podle závěrů dokumentu bylo minimálně 16 procent soudců v minulosti členy komunistické strany. Některé soudy ale odmítly na otázky senátorů odpovědět, a tak číslo může být ve skutečnosti mnohem větší. Špatnou vizitku má například pražský vrchní soud. Informace se podařilo zjistit o 49 soudcích této vrcholné instituce. Víc než 60 procent z nich bylo členy komunistické strany. 11 pracovalo na vojenském soudu nebo prokuratuře.

Původ nynějšího stavu je podle Mejstříka v nedůsledné očistě justice počátkem 90. let, kdy z téměř 1800 renominovaných soudců prakticky polovina byla v KSČ. Patřili k nim i soudkyně Marcela Horváthová, která se svým rozsudkem podílela na smrti disidenta Pavla Wonky, nebo současný předseda Vrchního soudu v Praze Vladimír Stibořík, který v březnu 1987 poslal do vězení dva členy Jazzové sekce. 

Ministři spravedlnosti se k podobným seznamům staví zdrženlivě

Od listopadu 1989 už podobných seznamů vzniklo několik. Nejznámější je z roku 1992 a tehdejšímu ministru spravedlnosti Jiřímu Novákovi ho přinesl výbor na obranu nespravedlivě stíhaných. Všichni ministři spravedlnosti se ale k podobným seznamům staví velmi zdrženlivě. Podle ministra Jiřího Pospíšila spravedlnosti neubližuje, že taláry stále ještě oblékají soudci s komunistickou minulostí. „Žádná radikální opatření se nechystají. Je 19 let po převratu,“ dodala mluvčí ministerstva Zuzana Steinerová.

Zákon o soudech a soudcích požaduje pro výkon funkce vysokoškolské právnické vzdělání a justiční zkoušku. Někteří soudci, kteří zasedají u soudů, ale mají jen předlistopadové rychlokurzy, například vysokou školu pracujících. Pokud nedojde k žádným opatřením, bude podle předsedy soudců Jaromíra Jirsy trvat očista minimálně stejně dlouho jako komunistický režim.