Žalobci zamítli stížnost bývalého pracovníka rozvědky obviněného v kauze Savoy

Praha - Stíhání bývalého pracovníka rozvědky, který byl obviněn kvůli úniku nahrávky zachycující schůzku kancléře prezidenta Jiřího Weigla a lobbisty Miroslava Šloufa v hotelu Savoy, může pokračovat. Žalobci zamítli stížnost, kterou podal proti zahájení trestního stíhání. Kvůli úniku kamerového záznamu byl již dříve obviněn i bývalý policista.

„Stížnost druhého obviněného byla zamítnuta jako nedůvodná, protože je vyšší míra pravděpodobnosti, že se dopustil těch trestných činů, pro které bylo zahájeno trestní stíhání,“ informovala mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Žalobci viní bývalého pracovníka Úřadu pro zahraniční styky a informace ze zneužití pravomoci veřejného činitele a z neoprávněného nakládání s osobními údaji. Ze stejných činů byl v kauze před časem obviněn i bývalý policista útvaru zvláštních činností, který se zabývá odposlechy a sledováním. Podle Zenklové je podezřelý z toho, že neoprávněně a pod smyšlenou záminkou získal od vedení hotelu Savoy DVD, na němž byla nahrávka schůzky. DVD prý potom předal třetí osobě, která nahrávku poskytla médiím.

Podle médií jde o bývalého pracovníka rozvědky Petra Bakeše a bývalého policistu Jiřího Dvořáka. Bakeš údajně požádal Dvořáka, aby pro něj získal nahrávku na žádost bývalého ředitele rozvědky Karla Randáka. Policista prý nevěděl, pro jaké účely má nahrávka sloužit, a žádosti vyhověl, aniž o tom sepsal jakýkoli úřední dokument.

Premiér Mirek Topolánek už dříve uvedl, že za únikem stojí Randák a Petr Dimun, který spolupracuje s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem. Oba svoji účast na případu popřeli. Šlouf tehdy řekl, že se s Weiglem sice setkal, prezidentská volba prý ale nebyla hlavním tématem jejich rozhovoru.

Kamerový záznam z hotelu Savoy
Zdroj: ČT24