Bém bude respektovat Topolánka, bude-li mít ODS sedm hejtmanů

Praha – Sedm hejtmanů a devět vítězů z ODS v senátních volbách je podle prvního místopředsedy strany Pavla Béma dostatečný úspěch na to, aby mohla setrvat vláda Mirka Topolánka a na to, aby Bém Topolánka podpořil na podzimním kongresu ODS v boji o předsednické křeslo. Pražský primátor to uvedl v rozhovoru pro Hospodářské noviny. Pavel Bém v rozhovoru rovněž zopakoval, že na sjezdu nechce kandidovat proti Topolánkovi do čela strany. Bém a Topolánek jsou již delší dobu považováni za hlavní rivaly v ODS.

Pavel Bém již dříve řekl, že za jednoznačný neúspěch své strany ve volbách – a tedy i jejího předsedy – by považoval ztrátu poloviny nynějších hejtmanských postů. Zástupci ODS dnes stojí v čele třinácti krajů ze čtrnácti, dvanáct z nich bude letos své posty obhajovat (výjimkou je Praha).

Premiér Mirek Topolánek letos v lednu oznámil, že by za úspěch ODS považoval obhajobu devíti hejtmanských křesel.

Bém také vyjmenoval podmínky, za kterých má smysl, aby Topolánkova vláda dál existovala: pokračovat v reformách, přežít parlamentní hlasování o nedůvěře kabinetu, jež chce po krajských a senátních volbách vyvolat ČSSD, schválit vládní návrh státního rozpočtu na příští rok a americký radar protiraketové obrany v Česku.

"Otázka daní je pro ODS úhelným kamenem úspěšnosti nebo neúspěšnosti politiky, a tím pádem i věrohodnosti strany jako takové. Pak také
zdravotnická reforma. Pokud je neprosadíme, tak ať se nám to líbí nebo ne, postupně začneme ztrácet legitimitu pro vládnutí," řekl Bém. Podle něho by se totiž straně mohlo vymstít v příštích parlamentních volbách to, že se nedrží svého předvolebního programu.