Výpravčí, který zřejmě pustil rychlík na ženu, uslyší rozsudek

Hradec Králové – Krajský soud v Hradci Králové by dnes měl vynést rozsudek nad někdejším výpravčím železniční stanice Brandýs nad Orlicí Josefem Šilhavým. Je obviněn z toho, že způsobil smrt 42leté ženy. Měl se dopustit několika pochybení, v jejichž důsledku srazil a zabil ženu přecházející přes koleje projíždějící rychlík.

Žaloba tvrdí, že výpravčí Josef Šilhavý nehodě mohl zabránit, naopak se stala kvůli jeho pochybení. Nehoda se stala 26. prosince 2006, žena, kterou přejel vlak, vstoupila do kolejiště, aby pomohla své dceři, která uklouzla na neposypaném přechodu.

Právě posypání přechodu byla jedna z věcí, kterou měl podle obvinění výpravčí zajistit. Dále údajně nesledoval dění na kolejišti a nevaroval cestující, že stanicí projede vlak.

Výpravčí, který by dnes měl vyslechnout rozsudek Krajského soudu v Hradci Králové, již byl odsouzen soudem nižší instance. Okresní soud v Ústí nad Orlicí mu udělil osmiměsíční podmíněný trest, proti kterému se obviněný muž odvolal.

Brandýs nad Orlicí leží na železničním koridoru mezi Ústím nad Orlicí a Chocní na jednom z posledních nezrekonstruovaných úseků na trati z České Třebové do Prahy. Na rozdíl od většiny renovovaných stanic je v Brandýse nad Orlicí přechod přes koleje místo podchodu. Ve stanici přitom pravidelně zastavují pouze osobní a spěšné vlaky, ostatní jí projíždějí až osmdesátikilometrovou rychlostí.