Vrchní soud projedná pojistný podvod na železnici

Praha - Před vrchním soudem v Praze dnes stanou Martin Fišer a Vlastimil Kála, kteří podle obžaloby pomáhali Renému Kučerovi při pokusu o pojistný podvod. Kučera umístil auto na železniční přejezd mezi Vraňany a Cítovem, aby mohl nahlásit, že při přejíždění tratě mu způsobila traverza díru do podvozku. Středočeský soud uložil Fišerovi a Kálovi podmíněné tresty v délce jeden a půl a dva roky. Státní zástupce se proti verdiktu odvolal.

René Kučera, který byl podle obžaloby hlavním strůjcem celé akce, dostal od středočeského soudu desetiletý trest za obecné ohrožení. Po umístění auta na železniční přejezd přivolal policii, která vzápětí informovala výpravčího o vozidle zablokovaném na přejezdu. Ten ale zastavil provoz na jiné trati a do vozu narazil vlak.

Kučera podle spisu kontaktoval Fišera a Kálu a chtěl, aby mu za odměnu 10 000 korun pro každého pomohli. Kála se měl přihlásit jako viník nehody. Muži ale s úmyslem umístit auto na trať údajně nesouhlasili, a tak Kučera na koleje najel sám.

Při srážce vlaku s osobním vozem vznikla škoda ve výši asi 20 milionů korun.