Sněmovní výbor nepodpořil žádný návrh upravující zdravotnické poplatky

Praha - Sněmovní výbor pro zdravotnictví nepodpořil žádný návrh týkající se úpravy poplatků ve zdravotnictví. Ve hře byl návrh ČSSD, který chce vybrané skupiny lidí od poplatků osvobodit, koalični kompromis, který navrhoval poslanec ODS Boris Šťastný a také návrh lidovce Ludvíka Hovorky. Poslanci se ale nedokázali shodnout ani na jednom z nich.

Hovorka, který patří ke koaličním rebelům, navrhoval mimo jiné zachovat poplatky v nemocnicích a snížit hranici pro osvobození od poplatků na lidi s jedenapůlnásobkem životního minima. Jeho návrh chce také zachovat osvobození od poplatků pro děti, novinkou je, aby nevybrané poplatky kompenzovaly lékařům zdravotní pojišťovny. Předseda výboru a stínový ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) dnes nevyloučil, že pokud neprojde sociálnědemokratická novela, Hovorkovy návrhy možná podpoří.

Poslanecká sněmovna podpořila v prvním čtení návrh ČSSD, aby u lékaře, za recept či v nemocnicích neplatili starobní důchodci, děti do 18 let a lidé s příjmem nižším než dvojnásobek životního minima. To se nelíbilo hlavně ministru zdravotnictví Tomáši Julínkovi, ODS proto přednesla svůj návrh, se kterým v červnu souhlasily všechny tři koaliční strany a zavázala své poslance, aby ho podpořili. Všechny tři návrhy chtějí jejich autoři předložit ve sněmovně při tzv. druhém čtení. 

Za návštěvu u lékaře a položku na receptu se nyní platí 30 korun, 60 korun za den v nemocnici či 90 korun za pohotovost. Pokud lidé na třicetikorunových poplatcích a doplatcích za léky vydají v roce přes 5000 korun, částku nad tento limit jim zdravotní pojišťovna vrátí. Za prvních šest letošních měsíců se na poplatcích vybralo 2,6 miliardy.