Statistický úřad zmapoval volby od roku 1920

Praha - Výsledky všech voleb do československých a českých zákonodárných sborů od roku 1920 obsahuje publikace, kterou představil Český statistický úřad. Knihu vydává k 90. výročí vzniku samostatného státu. Kromě výsledků najdou zájemci v publikaci řadu historických dat, která se týkají například politických stran nebo volebních předpisů. Vznikla ve spolupráci se slovenským statistickým úřadem, který současně vydává slovenskou verzi, uvedl mluvčí předsedy úřadu Roman Prorok. Kniha je k dispozici v internetové podobě na webu ČSÚ.

První parlamentní volby v historii samostatného Československa se konaly až půldruhého roku po vzniku státu, 18. dubna 1920. Přesvědčivě v nich tehdy vyhráli sociální demokraté, v třistačlenné dolní komoře obsadili více než třetinu křesel. 

Ve 20. letech se vlády střídaly po roce

„Největší politické strany dostávaly v průměru něco přes 10 nejvýš 15 procent. Takže vládní koalice se tvořily velmi těžko,“ vysvětluje historik Michal Pehr. Vlády se také velmi často střídaly, na první republiku vycházelo období přibližně rok nebo rok a půl na novou vládu, říká k té době politolog Jan Kubáček.

Publikace nabízí údaje o volbách dřívějších poslanců podle někdejších okresů a v polistopadové éře podle srovnatelného území obcí s rozšířenou působností. Připomíná také, že v letech 1920 až 1946 se volilo v neděli a volební lístky se na rozdíl od současnosti nesměly nijak upravovat, žádné přednostní hlasy neexistovaly. Sčítání výsledků trvalo zpravidla až do druhého dne.   

„Výsledky podle stran si mohli čtenáři přečíst, když dostávali do rukou úterní raníky. Ale výsledky, pokud jde o rozdělení mandátů, tak byly k dispozici týden po volbách,“ vysvětluje předseda ČSÚ Jan Fischer.

Výsledky až na úroveň obcí

Kniha není podle Jana Fischera jenom statistickým kompilátem celkových údajů o 18 parlamentních volbách od vzniku československého státu. Publikace je součástí projektu, jehož cílem je dohledat a zdokumentovat volební výsledky až do úrovně jednotlivých obcí. Řadu informací kvůli tomu bylo třeba zjišťovat v archivech. I kvůli skutečnosti, že mnoho dokumentů odnesla povodeň v roce 2002, jde o práci na několik příštích let.