Říjnová schůze sněmovny začne kvůli volbám o týden později

Praha - Říjnová schůze Poslanecké sněmovny se odkládá o týden, místo 14. října začne až 21. října. Na svém dnešním jednání tak rozhodl organizační výbor. Podle všech informací jsou důvodem krajské a senátní volby, kde řada poslanců kandiduje nebo jezdí po volebních mítincích podporovat stranické lídry.

Jedním z nejsledovanějších bodů na programu bude první čtení státního rozpočtu. Člen organizačního a rozpočtového výboru za ODS Michal Doktor řekl, že se případného zpoždění v projednávání rozpočtu neobává. „Z mnoha důvodů bude rozpočet tou nejvyšší prioritou,“ dodal. Připomněl, že existuje usnesení sněmovny z předchozí schůze, které stanoví přesný časový plán projednávání a je pro poslance závazné.

Poslankyně Strany zelených Kateřina Jacques uvedla, že ona sama se zdržela hlasování, protože klub stany byl připraven na schůzi v původně plánovaném termínu. „Nás se volby ani netýkají, protože od nás nikdo osobně nekandiduje, takže my jsme počítali s účastí na plénu.“ Jak ale dodala, chápe argumenty, že by sněmovna nebyla před volbami příliš zaplněná.