Za přípravu vraždy přes e-mail dostal muž tříletý podmíněný trest

Praha - Pražský městský soud udělil Janu Lochmannovi za přípravu vraždy nadřízeného tříletý trest vězení podmíněně odložený na zkušební dobu pěti let. V březnovém verdiktu soud muže osvobodil. Odvolací soud ale rozhodnutí zrušil. Žalobci Lochmanna viní z toho, že si loni prostřednictvím elektronické pošty objednal u jedné z pražských firem vraždu dvaapadesátiletého nadřízeného. Za jeho likvidaci údajně nabízel odměnu milion korun. Lochmann podle svých slov vraždu nepřipravoval. Již dříve vše označil za žert.

Dnešní verdikt je nepravomocný a lze se proti němu odvolat. Státní zástupkyně Margita Kralická se práva na odvolání vzdala, Lochmann si ponechal lhůtu. Vzhledem k dosavadní bezúhonnosti obžalovaného soud uložil podmíněný trest, který bude podle předsedy prvoinstančního senátu Petra Brauna výchovnější, než kdyby Lochmann putoval za mříže. Hrozilo mu přitom deset až 15 let vězení.

Soud uznal Lochmanna vinným na základě pokynu odvolacího soudu. Předchozí závěry prvoinstančního senátu totiž byly podle vrchního soudu „v příkrém rozporu s provedenými důkazy“, odůvodnil změnu názoru Braun. Lochmannův obhájce Michal Hanzlík dnes ve své závěrečné řeči navrhoval soudu, aby jeho klienta opět obžaloby z přípravy vraždy zprostil. Upozornil na to, že není důvod, proč by chtěl Lochmann svého nadřízeného odstranit. Vedle chybějícího motivu poukázal i na to, že jeho klient nedal pokyn k odstranění možné oběti, ani nesložil peníze za vraždu.

Podle odvolacího soudu ale Lochmannovo počínání směřovalo k dokončení objednávky. Vrchní soud také nesouhlasil s tím, že by byl Lochmann pasivní a že by ho k jednání vyprovokoval pracovník bezpečnostní agentury společně s policií. Proč jako cíl označil svého nadřízeného, Lochmann soudu vysvětlit nedokázal, prý šlo o náhodné rozhodnutí. Vztah s možnou obětí označil za „oboustranně přátelský až nadstandardní“.