Šéf protidrogové centrály Komorous odchází od policie

Praha - Šéf Národní protidrogové centrály Jiří Komorous odchází na vlastní žádost od policie. Svoje rozhodnutí zatím nijak nekomentoval. Komorous svým nadřízeným údajně sdělil, že je unaven a ve své práci už nechce pokračovat. Informace přinesl deník Právo.

Ke vzniklé situaci se vyjádřil alespoň policejní prezident Oldřich Martinů: „Je samozřejmě škoda, že takový odborník na drogovou problematiku odchází.“ Martinů zároveň ocenil výsledky, kterých protidrogová centrála pod vedením Komorouse dosáhla. Komorous podle něj odejde od policie s veškerými poctami.

Nástupce šéfa Národní protidrogové centrály nemusí podle policejního prezidenta vzejít z výběrového řízení. Stejně jako v případě nového ředitele pražské policie Martina Červíčka může Martinů vhodného adepta jmenovat. Konkurs by vyhlásil jen v případě, že by se vhodný kandidát nenašel. „Nebude jednoduché najít náhradu. Ten člověk bude muset mít dostatečné řídící schopnosti,“ dodal.

Osmačtyřicetiletý Komorous byl ředitelem centrály od 1. ledna 1995. V letech 1993 a 1994 působil ve funkci vedoucího odboru drog Ústředny kriminální policie. Média v minulosti upozornila na některé kontroverzní okamžiky v jeho životě před rokem 1989. Komorous se prý údajně prezentoval jako oddaný komunista a příznivec okupace v roce 1968. Koncem 80. let žádal o přijetí do služeb Státní bezpečnosti (StB).

Negativní lustrační osvědčení, které povrzuje, že nikdy nebyl veden jako spolupracovník komunistické tajné bezpečnosti, obdržel Komorous od ministerstva vnitra v loňském roce.