Primátorka Chomutova: Odvolání Rabase provázely silné politické tlaky

Chomutov - Do kauzy odvolaného ředitele Podkrušnohorského zooparku v Chomutově a poslance za Stranu zelených Přemysla Rabase údajně měly zasahovat politické špičky včetně premiéra Mirka Topolánka (ODS) a vicepremiéra Martina Bursíka (SZ). Dnes to řekla chomutovská primátorka Ivana Řápková (ODS). Rada města odvolala v dubnu Rabase z postu ředitele kvůli údajným nedostatkům v hospodaření. Politici prý na Řápkovou tlačili, aby se Rabas do zooparku vrátil - kvůli tomu, že by například ve sněmovně nemusel podpořit hlasování o radaru. Rabas ovlivňování politiků popřel.

Radnice odvolala Rabase kvůli tomu, že se údajně při vedení zooparku dopustil řady manažerských pochybení a že prý s vedením města nekomunikoval. Rabas, který zooparku šéfoval od roku 2002, to od počátku odmítá s tím, že jeho odvolání bylo politicky motivované. Radnice odvolala Rabase 7. dubna a hned 8. dubna měla Řápková jednání jak s Topolánkem, tak s Bursíkem. Oba prý po primátorce chtěli, aby našla nějaké řešení a Rabas tak mohl v zooparku zůstat. Řápkové prý bylo řečeno, že je zodpovědná za případný rozpad vládní koalice. „Pan doktor Rabas řekl, že pokud bude odvolán nebo už dál nebude ředitelem naší příspěvkové organizace, tak nepodpoří hlasování o radaru a nepodpoří ani hlasování pro vládu,“ prohlásila Řápková. „Na to se nedá reagovat, protože je to bohapustá lež a můžete se zeptat pana premiéra a pana vicepremiéra, že to prostě není pravda tohle,“ odmítá to kategoricky Rabas. Důkazem podle něj také je, že ve sněmovně hlasuje stále s koalicí, ačkoliv se do funkce ředitele nevrátil.

Rabas byl v době odvolání na zahraniční cestě ve Vietnamu. Jednání s radními po jeho návratu 14. dubna se kromě něj měl podle Řápkové zúčastnit i Bursík. „Jenže dorazil jen odvolaný ředitel a začal nás hned napadat s tím, že pomocí médií zlikviduje mě i ODS. Pak už pochopitelně žádná nabídka na revokaci usnesení radních nepadla. Přiznávám, že pod politickým tlakem bych na dohodu přistoupila. Zároveň jsem ale zvažovala rezignaci. Překročilo by to totiž hranici, za níž jsem ochotna jít,“ doplnila.

Důkazem politického tlaku je podle ní i SMS zpráva, kterou ji 30. dubna na mobilní telefon poslal premiér. „Psal mi, že jsem nedohlédla důsledky rozhodnutí městské rady o Rabasově odvolání a že poslanec za zelené už nebude hlasovat pro vládu,“ dodala.

Radnice pověřila novou ředitelku zooparku Ivetou Rabasovou, aby podala trestní oznámení kvůli údajným nedostatkům v hospodaření. Rabasovi jsou manželé, ale delší dobu spolu nežijí. Soudně se chce bránit i Rabas. Chomutovská radnice ho prý poškodila několika nařčeními, například když ho obvinila z falšování některých smluv.

Hospodaření Podkrušnohorského zooparku - velká neznámá

Radnice v Chomutově

Po komunálních volbách v roce 2006 koalici vytvořili ODS, ČSSD a zelení. Po Rabasově odvolání však zelení z koalice vystoupili a přešli do opozice. ODS s ČSSD mají i tak v zastupitelstvu pohodlnou většinu 25 z celkem 35 křesel.

Hospodaření zooparku provázely podle vedení města v posledních měsících závažné nedostatky, kontrola odhalila chyby v účetnictví organizace, při některých investičních akcích a v čerpání pohonných hmot do služebních automobilů. Rabas formální pochybení připouští, zprávu ale odmítá. Vyšetřování se nebrání. Celá kauza je podle něj politická. „Situace se vyhrotila v době, kdy se objevily problémy v koalici na radnici. Kritizoval jsem například nevýhodný pronájem Kamencového jezera. Mé odvolání navrhla ČSSD, čímž chtěla oslabit vliv zelených v koalici. Vypadá to nyní tak, že kdo neskáče, jak politické vedení, tedy ODS a ČSSD píská, je zadupán do země,“ dodal Rabas.
 

Rozjitřenou atmosféru v Podkrušnohorském zooparku by měla uklidnit manželka odvolaného šéfa.
Zdroj: ČT24