Vláda uvažuje o odškodnění lidí, kteří po roce 1948 nemohli studovat

Praha - Studenti vysokých škol, kteří po událostech v únoru 1948 nemohli z politických důvodů dostudovat, se možná dočkají odškodnění. Vláda uvažuje o jednorázové částce, na kterou by podle odhadů měly nárok stovky lidí. Rozhodnutí mělo padnout už ve středu. Kabinet ho ale o týden odložil.

„Byl jsem počátkem března vyloučen ze všech škol v republice, protože jsem byl přisluhovačem buržoazie, že jsem rozvracel morálku v naší mládeži. Bylo to poměrně tvrdé. Měl jsem jít do dolů,“ vypráví Bohumír Dufek, jeden z perzekuovaných studentů z roku 1948.

O odškodnění usilují tehdejší studenti už od 90. let. Kromě morální satisfakce má celá věc i ryze praktickou stránku. „Zůstali na skutečně nízkých starobních důchodech. Nebyli jim dány možnosti k lepšímu životnímu a společenskému uplatnění,“ říká předsedkyně Konfederace politických vězňů ČR Naděžda Kavalírová.

Poslední debata skončila kvůli nepřítomnosti ministra

Návrh, který chystá vláda, počítá zatím s jednorázovou platbou ve výši desítek tisíc korun. „Můj návrh je, aby byli odškodněni studenti z nejtvrdšího období, kdy tady vládla dělnická třída svojí pěstí nikoliv právem a kdy byli vyhazováni lidé z vysokých škol a neměli šanci se do žádné školy vrátit. Jsem pro to, aby to období bylo tak mezi roky 1948 až 1953 nebo 1956,“ vysvětluje předseda legislativní rady vlády Cyril Svoboda (KDU-ČSL).

Prosadit myšlenku v kabinetu ale není jednoduché. Víc než rok a půl si ministerstva přehazují odpovědnost za předlohu i vyplacení odškodného. Zatím poslední debata v tomto týdnu skončila kvůli nepřítomnosti jednoho ze členů vlády.

Snaha odškodnit studenty, kteří z politických důvodů nedostudovali, není nová. Návrhem, který zahrnoval delší období do roku 1989, se už v minulosti dvakrát zabývala sněmovna. V obou případech byli proti komunisté a část sociálních demokratů.