Kauza vyměněných dětí: Testy DNA prosadila matka Libora Broži

Brno - Za myšlenkou udělat testy DNA, které přispěly k odhalení záměny novorozeňat v Třebíči, stála babička jedné z dívek Anna Brožová. Ukázalo se to při dnešním projednávání žaloby rodiny Brožovy a Čermákovy na třebíčskou porodnici. Rodiče žádají za výměnu dětí odškodné dvanáct milionů korun. Brněnský krajský soud dnes vyslechl příbuzné Libora Broži a psychology, kteří rodinám pomáhali s procesem "vrácení" obou holčiček. Rozsudek dnes zcela jistě nepadne, soud po vyslechnutí všech svědků zadá nové znalecké posudky, jak na psychický stav rodičů, tak obou dětí a teprve poté rozhodne.

Minule vypovídali všichni čtyři rodiče, Libor Broža s Jaroslavou Trojanovou a rodina Čermákova, kteří znovu uvedli, že výměna Nikolky a Verunky poznamela psychicky každého z nich a zároveň negativně ovlivnila i jejich partnerské vztahy. K svým nebiologickým dětem si vytvořili citové pouto a mají je raději než děti vlastní. Rodiče dokonce litovali, že souhlasili s navrácením dětí.

Dnes byly na řadě výpovědi dalších svědků, hlavně příbuzných Libora Broži, kteří mluvili hlavně o době, která předcházela osudnému zjištění. Soud už dnes vyslechl jeho švagra Milana Smejkala i matku Libora Broži Annu, která jako první upozornila svého syna na to, že mu její vnučka není vůbec podobná. Pochybnosti prý měla už dva týdny po porodu. S pomocí Smejkala přiměla Brožu, aby si nechal otcovství zjistit. Smejkal testy sjednal přes internet a zaplatil je. „Otec“ pak podstoupil testy DNA, které ukázaly, že dítě opravdu není jeho. Rodina nejprve podezírala Brožovu partnerku Jaroslavu Trojanovou z nevěry - ta o to víc k holčičce přilnula.

Brožová dnes prohlásila, že ona sama ani nikdo z jejího okolí „v dítěti neviděl matku ani otce“. „Chovala jsem ji, ale nikdy jsem nebyla schopna říci, pojď za babičkou,“ řekla. Broža se dozvěděl výsledek testu v den svých narozenin v dubnu 2007. Nejdřív jim nevěřil a zpochybňoval je. Podle Brožové její syn je „velice spokojený“ s tím, že má již svoji biologickou dceru. Broža ale soudu při minulém jednání řekl, že šťastný není.

Psycholog: Nejhůře je na tom Trojanová 

Soud také vyslechl psychology, kteří pomáhali rodinám s navrácením biologických dětí. Mezi nimi je i psycholožka, se kterou později odmítly obě rodiny spolupracovat kvůli tomu, jaké používala metody. Navrhovala jim například, aby se s „cizím“ dítětem rozloučili symbolicky tak, že mu vykopou na zahradě pomyslný hrob. Podle psycholožky Olgy Hinkové, která se kauzou na žádost hejtmana kraje Vysočina Miloše Vystrčila zabývala, zvládnou děti psychicky celou záležitost „tak dobře, jak se to podaří jejich biologickým rodičům“. Psycholog Pavel Hanák, který rodinám pomáhal, dnes soudu řekl, že rodiče nesli vše velmi těžce. Nejhůře na tom byla podle něj Jaroslava Trojanová, která se na biologickou dceru Čermákových silně upnula, zvláště poté, co ji její tchýně podezírala z nevěry.

Dnešního líčení se účastnily jen matky obou holčiček, jejich partneři tentokrát nepřišli.

Vedení nemocnice považuje dvanáctimilionový požadavek rodičů za přemrštěný. Místo milionů nabízí každé z rodin odškodné pouze 300 000 korun. Tento návrh je podle rodičů nepřijatelný.

Vývoj třebíčské záměny novorozenců

  • 9. prosince 2006 - v třebíčské porodnici došlo při koupání dětí k záměně dvou novorozených holčiček. Matky upozorňovaly sestry na to, že děti mají najednou jinou váhu, sestry je prý ale odbyly s tím, že je to běžné
  • duben 2007 - Broža zjistil z testů DNA, že Nikola není jeho 
  • září 2007 - žďárský soud začal řešit spor o otcovství Broži
  • říjen 2007 - policejní vyšetřování později záměnu novorozenců potvrdilo
  • 11. října 2007 - soud potvrdil, že Broža není otcem dítěte, které vychovával s Trojanovou, ale jeho dítětem je holčička, kterou vychovávali Čermákovi
  • 12. října 2007 - třebíčská nemocnice potvrdila, že nese odpovědnost za záměnu dětí
  • prosinec 2007 - děti se před Vánocemi vrátily ke svým biologickým rodičům
  • prosinec 2007 - rodiče odmítli odškodné od nemocnice 300 tisíc korun, žádají 12 milionů
  • září 2008 - soud začal projednávat žalobu rodin na třebíčskou nemocnici, rodiče vyměněných dětí žádají odškodné 12 milionů korun