První stávkující školník v Česku - nelíbí se mu nízký plat

Brno - Základní škola v Hrušovanech nad Jevišovkou je ode dneška bez školníka. Kvůli svému platu totiž František Kučera vstoupil do časově neomezené stávky. Hrubý plat má 12 tisíc hrubého, a tak po 15 letech vyměnil školní smeták za domácí koště - alespoň prý dělá něco užitečného.

Stávkující školník má i plnou podporu odborů. Předsedové ho dokonce dnes přijeli povzbudit i osobně. „Samozřejmě, že pana Kučeru podporujeme, protože to je neobvyklá občanská statečnost, kterou projevil tím, že zastavil práci a vstoupil do stávky. A to nejenom za sebe. Vstoupil do stávky za deseti tisíce jiných nepedagogických pracovníků, ať jsou to kuchařky nebo uklízečky,“ říká předsedkyně jihomoravských školských odborů Růžena Šalamonová.

Ředitelka školy Blanka Soukupová prý respektuje právo pana školníka na nespokojenost s výší platu a požádá zřizovatele školy o příspěvek na platy nepedagogických pracovníků. Radnice jako zřizovatel školy ale k celé věci nebyla schopna zaujmout konkrétní stanovisko.

Jestli se František Kučera do práce vrátí, ještě neví. I když by dosáhl svého a škola mu zvýšila plat, bojí se, že stávka negativně ovlivní vztahy s vedením.