Lékařská komora upozorňuje na nedostatek lékařů

Praha - Česko prý nemá dost lékařů a sester, aby udrželo současnou kvalitu zdravotní péče. Upozorňuje na to prezident lékařské komory Milan Kubek. "Bez adekvátního zaplacení lékařů není možné čekat, že by pracovali v českých nemocnicích. Odcházejí tam, kde si jejich práce více váží a dokážou je lépe zaplatit," řekl Kubek. Na konci června hledaly úřady práce 628 doktorů.

„Na první pohled je vše v pořádku, počet lékařů stoupá, ale není to tak. Přibývá důchodců a lékařek na mateřské dovolené, členy komory zůstávají i lékaři pracující v zahraničí. Letos poprvé klesly počty soukromých lékařů, což znamená, že jich ze škol přišlo minimum,“ shrnul Kubek. Komora má v současnosti skoro 47 tisíc členů a oproti loňsku jich přibylo 633.

S nedostatkem lékařů ale nesouhlasí náměstek ministra zdravotnictví Pavel Hroboň: „Česká republika netrpí žádným systematickým nedostatkem lékařů. Když se podíváme na mezinárodní srovnání, my máme v Evropě jeden z nejvyšších počtů lékařů přepočtených na 1000 obyvatel. Mimo to celkové počty lékařů v Česku každoročně narůstají."

Lékařská komora se ale obává, že se může problém do budoucna ještě prohloubit. Lékaři stárnou, dvě třetiny jsou starší 50 let, pětina překročila šedesátku. Jen sedm procent lékařů je mladších 40 let. Nedostatek lékařů prý navíc zvětšuje i bariéra mezi nemocnicemi a soukromým sektorem.

Podle Hroboně ale zatím rozhodně nejde o celorepublikový problém, problémy prý mohou nastat v jednotlivých nemocnicích. Kvůli nedostatku lékařů muselo částečně omezit péči interní oddělení havířovské nemocnice. Problémy hlásí i nemocnice v Brandýse či Klatovech.