Poslední povodňový most na jihu Čech začne sloužit za dva týdny

Strunkovice nad Blanicí (Prachaticko) - Poslední ze 34 mostů na jihu Čech, které před šesti strhla nebo poničila velká voda, bude konečně obnoven. Před dokončením je stavba nového přemostění Dubského potoka u Strunkovic nad Blanicí na Prachaticku za 53 milionů korun. Pro běžnou dopravu se most otevře 22. října, řekl dnes Arnošt Máče z tiskového odboru jihočeského krajského úřadu.

Dosud auta jezdila přes provizorní železný přechod, který po záplavách postavili vojáci na základech vodou zničeného původního mostu. Provizorní konstrukce však nebyla v posledních měsících v nejlepším stavu. Praskala na ní prkna a místy vylézaly hřebíky. Jezdit se tak po mostě dalo jen s největší opatrností.

Zapůjčený vojenský most museli řidiči využívat prakticky už od povodní. Stavbu nového přemostění totiž blokovaly nevyřešené majetkové vztahy. Práce začaly až letos v květnu. Silnice, na níž most stojí, je přitom důležitou spojnicí Prachaticka a Strakonicka.

„Teprve na podzim loňského roku se podařilo Jihočeskému kraji jako investorovi získat pravomocné stavební povolení, a to zejména z toho důvodu, že se po několik let nedařilo získat pozemky dotčené stavbou od soukromých vlastníků,“ uvedl Máče. Peníze na stavbu obdržel Jihočeský kraj od Státního fondu dopravní infrastruktury.

Nový most se proti tomu původnímu přesunul o několik metrů dál. Ze silnice druhé třídy tak zmizely i nebezpečné zatáčky. Nový most z pěti železobetonových nosníků bude dlouhý asi 18 metrů. Součástí celé stavby je také zhruba půl kilometru nové silnice.