Tanvaldsko bude mít čtyři nová železniční nádraží

Liberec - Čtyři nová železniční nádraží za pětadvacet milionů korun vzniknou na Tanvaldsku. Vlaky by měly v podstatě plnit úlohu městské hromadné dopravy. Například v Desné to budou mít lidi k vlaku pár kroků a nahradí jim vlastně městskou dopravu. Stejný cíl měl v minulosti rozsáhlý projekt Regiotram Nisa, ve kterém se ale už přes rok nepokračuje.

Liberecký kraj investoval do přípravných studií projektu Regiotram Nisa desítky milionů korun. Ambiciózní plán měl zlepšit příměstskou dopravu a nalákat lidi, kteří normálně jezdí svými auty, do vlaků. Od loňského léta se ale na projektu přestalo pracovat.

Starostové na Tanvaldsku se rozhodli využít už hotové plány z tohoto projektu, požádali o peníze sami a uspěli. Nové vlakové zastávky se začnou stavět, hned jak to počasí dovolí. „Je to taková ta dlouhodobá potřeba, která se sledovala v těch městech, týká se to Velkých Hamrů, Desné a Smržovky,“ říká manažerka mikroregionu Tanvaldsko Kateřina Preusslerová.

Dvě nová nádraží vyrostou v Desné. Jedno přímo u místní základní školy se školkou. Lidé to tak budou mít k vlaku blíž. „Vlakové spojení mělo nahrazovat městskou hromadnou dopravu. Takže, je to na trase, kam chodí hodně dětí,“ vysvětluje starosta Smržovky Marek Hotovec (ODS).

Projekt počítá i s rekonstrukcí devatenácti stávajících autobusových zastávek. Staré poničené přístřešky nahradí nové moderní prosklené konstrukce.