Audit ministerstva obrany odhalil chyby ve vypisování zakázek

Praha - Audit ministerstva obrany od firmy Centire, který v září ministerstvo přerušilo, odhalil podle důvěryhodných zdrojů ČTK problémy při vypisování zakázek či pořizování majetku a služeb. Chyby našel i v řízení ministerstva a řadě dalších oblastí. Resort chce nyní v prověrce pokračovat vlastními silami. Podle navrhovaných opatření by se odpovědnost za jednotlivé problematické oblasti měla rozdělit napříč ministerstvem.

Jako chyba se podle auditu mimo jiné ukazuje to, že na ministerstvu jsou „roztříštěná“ pracoviště pro vypisování zakázek. Problémem má být i pořizování majetku a s tím spojené finanční plánování.

Podle vyhodnocení prověrky na ministerstvu také nepružně funguje strategické a střednědobé plánování i zpětná vazba mezi kontrolou a plánováním. Nesystematicky má také podle auditu fungovat řízení lidských zdrojů. Chybné má být i to, že neexistuje systém pro přijímání a výběr zaměstnanců. Ministerstvo však prý nyní navrhuje novou strategii personální práce, která by měla nedostatky odstranit.

Kvůli údajné korupci na ministerstvu obrany policie v současné době vyšetřuje několik desítek lidí. Úředníci ministerstva ve spolupráci s podnikateli údajně stavěli pro armádu objekty za stamiliony, ačkoliv mnohé z těchto staveb vůbec nebyly zapotřebí. Korupce se prý v úřadu nejvíce rozvinula v letech 2004 až 2006, kdy stál v čele resortu Karel Kühnl.

Některé zakázky na ministerstvo obrany již dříve kritizoval také Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), který například loni zjistil, že v koncepčních materiálech ke smlouvě o pronájmu 14 nadzvukových stíhaček Gripen v roce 2004 vláda nezdůvodnila potřebu pořízení právě tohoto počtu letadel.