V Česku se rozvedl první mužský registrovaný pár

Hradec Králové - Okresní soud v Hradci Králové v úterý rozvedl dva muže, kteří žili v registrovaném partnerství. Jsou tak prvním mužským párem v Česku - dosud o rozvod žádaly pouze lesbické páry. Informaci přinesl server Týden.cz. Zákon o registrovaném partnerství platí v České republice dva roky, do konce loňského roku uzavřelo partnerství 487 párů.

Rozvodové řízení trvalo přibližně padesát minut. „K soudu přišel jen jeden z nich, a to s tím, že všechny majetkové záležitosti již mají mezi sebou vyřízené. Zbývalo tedy jejich svazek pouze ukončit,“ uvedla soudkyně Milena Heřmanová. Jeden z mužů uvedl, že vztah již skončil a s partnerem nežije, celé partnerství označil za svou největší životní chybu.

Oba muži se chtěli rozvést již dříve, loni mladší z dvojice žádal o ukončení partnerství, nezaplatil však poplatek tisíc korun. Částku uhradil jeho protějšek až letos. Rozhodnutí hradeckého soudu není dosud pravomocné, protože mladší z partnerů se jednání nezúčastnil a dosud verdikt nepřevzal.

První rozvod řešil soud už loni v únoru v Ostravě. Požádala o něj jedna z partnerek pět týdnů po sňatku. „Celkem u nás byly rozvedeny tři homosexuální páry. Jednalo se o dva ženské a jeden mužský,“ řekl náměstek ministryně pro lidská práva Jiří Hromada.