Robert Neff Novák půjde za vraždu manželky na 13 let do vězení

Praha - Pražský městský soud dnes poslal devětatřicetiletého Roberta Neffa Nováka za vraždu manželky Ireny Neffové, dcery publicisty a spisovatele Ondřeje Neffa, na 13 let do vězení. Muž se k zabití své ženy po několikahodinovém výslechu přiznal. Hrozilo mu až 15 let vězení. Rozsudek není pravomocný, státní zástupkyně si ponechala lhůtu na odvolání. Neff Novák se po dlouhé poradě se svým právníkem Bohumilem Petrů odvolání vzdal. Podle svých slov si trest zaslouží.

Předseda senátu Petr Braun v odůvodnění rozsudku uvedl, že o vině obžalovaného nebylo pochyb a soud rozhodoval pouze o trestu. Doznání obžalovaného podle něj nelze přeceňovat, protože se přiznal až pod tlakem okolností. Znalec ale podle Brauna potvrdil, že Neff svého činu lituje. „Třináctiletý trest, je to málo za zmařený život,“ uvedl s tím, že doufá, že se sazba za vraždu brzy zvýší.

Lítost vyjádřil Neff Novák také u soudu: „Je mi moc líto, že jsem vzal život ženě, kterou jsem miloval.“ Zároveň se omluvil „všem, kterým způsobil bolest“. Dodal, že čin nechtěl spáchat. Podle Ondřeje Neffa ale umí jeho zeť velmi dobře předstírat. Označil ho za „mistra klamu“ nebo „mistra přetvářky“. Soudce označil chování Neffa Nováka po vraždě za hru na schovávanou a třítýdenní divadlo, kdy lhal svým přátelům i celé veřejnosti. „Není však žádné vražedné monstrum, nájemný vrah či Viktor čistič,“ dodal.    

Ondřej Neff:

„Je to mistr klamu a přetvářky.“

Podle obžaloby devětatřicetiletý Neff Novák svou o deset let mladší manželku letos v únoru zavraždil v jejich společném bytě poté, co se spolu pohádali. Nejdříve ženu rukama škrtil do bezvědomí, pak jí ještě utáhl kolem krku elektrickou šňůru. Po činu mrtvé tělo odvezl do lesa mezi obce Kuchař a Vysoký Újezd na Berounsku, kde ho zakopal. Manželčiny osobní věci hodil v igelitové tašce do Vltavy nedaleko Radotína.   

Neff Novák při výpovědi uvedl, že manželský spor vyvolala Neffová. Podle jeho slov ho urážela a ponižovala tak dlouho, až to nevydržel. V jejich manželství se podle něj vyskytovalo mnoho problémů, agresorem roztržek prý byla jeho žena. S tím nesouhlasí otec zavražděné ženy Ondřej Neff ani její bratr David.

Neff Novák: Je mi líto, že jsem vzal život ženě, kterou jsem miloval

Obžalovaný muž nahlásil dva dny po vraždě policii, že Irena Neffová zmizela. Svému okolí sdělil, že ji naposledy viděl jít na cvičení. Po celou dobu vyšetřování na internetových stránkách žádal, aby mu lidé poskytli o manželce jakékoliv informace. K vraždě se přiznal po několikahodinovém výslechu.

Robert Neff Novák
Zdroj: ČT24