V Íránu budou mít speciální auta pro ženy

Londýn - Speciální auta pro ženy začně vyrábět íránská automobilka Chodro. Vozidla budou s automatickou převodovku a chybět nebudou ani senzory usnadňující parkování. V autě bude i navigační systém a lehce ovladatelný zvedák, který usnadní výměnu kol. Íránský výrobce vychází z hypotézy, že ženy jsou ve srovnání s muži méně technicky nadané, uvedl britský list The Guardian.

Íránská auta určená ženám budou z automobilky vyjíždět v jemných barvách a uvažuje se také o tom, že budou vybavena alarmem, který upozorní na prázdnou pneumatiku.

Ženským představám o pohodlí má odpovídat i vnitřní výbava a jelikož se předpokládá, že s ženami budou cestovat také děti, bude pro ně v autě audiovizuální systém.

Automobilka Chodro hodlá první dámské vozy dodat na trh příští rok v červnu, kdy se v Íránu slaví den žen. Auta budou vyráběna jako verze značky Samand, kterou Íránci vyvážejí do spojeneckých zemí jako Sýrie nebo Venezuela. Verze určená ženám je zatím určena jen pro domácí trh.

Výkonný ředitel automobilky Vahíd Nadžafí řekl, že v Íránu přibývá nejen řidiček, ale i majitelek aut. Znaky, které automobilka přiřadila k ženskému vozu, prý byly odvozeny z toho, co řidičky u vozů žádají nejčastěji.

„Žena má jiné potřeby než muž. Jezdí nakupovat, vozí děti do školy, takže to auto se bude už na pohled poněkud lišit od ostatních. Bude půvabnější, nalakováno veselými a přitažlivými barvami, například červenou. Uvnitř bude víc zdobné, například na palubní desce. Pro ženy je důležité, aby bylo auto pohodlné a dobře ovladatelné,“ řekl Nadžafí.

V Íránu podobně jako v dalších muslimských zemích platí pro ženy jiná společenská pravidla než pro muže a oddělování aut na ženská a mužská tam působí naprosto přirozeně. Loni tam například úřady schválily návrh na ženská kola, na nichž bude mít jezdkyně zakryté nohy i horní část těla. V Íránu se zatím cyklistika pro ženy moc nepropagovala. Ženy tam například nesmějí jezdit na motorkách jako řidičky, ale pouze jako spolujezdkyně. Ženy jsou od mužů odděleny v autobusech i v metru.

Automobilka Chodro chce spolu s malajskými a tureckými podniky vyrábět islámský automobil. Jeho součástí bude navigace, která bude v jakoukoli chvíli označovat směr ke kolébce islámu, k Mekce.