Romské rodiny ze Vsetínska nesplácejí půjčky, hrozí jim vystěhování

Vsetín - Většina romských rodin, které Vsetín vystěhoval na Jesenicko a Prostějovsko a poskytl jim bezúročné půjčky na nákup rodinných domů, nesplácí své závazky. Nyní jim hrozí, že přijdou o střechu nad hlavou. Vsetín vystěhoval pavlačový dům v centru města obývaný především neplatiči před dvěma lety ještě pod vedením nynějšího místopředsedy vlády Jiřího Čunka.

Rodiny mají podle smlouvy splácet měsíčně částku od 1500 do 2330 korun. „Bezúročné půjčky ve výši od 350 000 do 557 000 korun byly poskytnuty osmi romským rodinám, které již neměly právní nárok na náhradní bydlení, což potvrdil i vsetínský soud,“ řekla mluvčí vsetínské radnice Eva Stejskalová. Vzorně ovšem splácí pouze jedna rodina.

„Celkový dluh po splatnosti činí více než 130 000 korun,“ uvedl Aleš Gnida, právník Vsetínské správní a investiční příspěvkové organizace, která má na starosti správu městského majetku. Město proto hodlá pohledávky vymáhat. Dlužníkům dalo poslední šanci k tomu, aby své závazky uhradili.

Pokud dlužníci neuhradí své závazky v uvedené lhůtě, hrozí jim exekuce a prodej domu. Podle Stejskalové totiž ze smlouvy jednoznačně vyplývá, že pokud se dlužník dostane do prodlení, je půjčka splatná okamžitě a celá.

„Z naší strany bylo poskytnutí půjček těmto rodinám vstřícným krokem, protože ani jedna z nich neměla po demolici pavlačového domu právní nárok na náhradní bydlení. Ale pokud je v nich, bohužel pro ně, vzbuzován pocit, že mají jen svá práva a nikoliv povinnosti, pak se zřejmě domnívají, že své dluhy nemusí splácet a my jim musíme ustupovat. To je ale omyl,“ řekl vsetínský místostarosta Lubomír Gajdušek.

Vsetínská radnice vystěhovala pavlačový dům v centru města v listopadu 2006. Z původních 64 rodin našlo nové domovy ve městě 22 domácností. Několik rodin skončilo v domech na Jesenicku a Prostějovsku, zbylé město přestěhovalo do obytných kontejnerů v části Poschla. Podle Stejskalové pouze šest rodin ze 42 vystěhovaných řádně platilo nájem.

Dům ve Vsetíně
Zdroj: ČT24