V Česku platí mimořádný režim v souvislosti s ptačí chřipkou už druhý rok

Praha - Veterináři zpozorněli, ptačí chřipka je znovu blízko. Přesto podle úřadů bezprostřední nebezpečí nehrozí. Mimořádný režim u nás platí preventivně už druhý rok. Veterinární správa také potvrdila, že z německé farmy, postižené nákazou, v posledních 21 dnech neodeslali do Česka žádnou dodávku masa.

„Budeme situaci samozřejmě sledovat, ale v současné chvíli nevyhlašujeme žádná veterinární opatření,“ sdělil ministr zemědělství Petr Gandalovič.

Varování přesto dostaly všechny regiony, nejsilnější Liberecký kraj, který má k místu nákazy v Sasku nejblíže. Chovatelé musí veterinářům hlásit větší úhyny zvířat a kontrolovat, jestli se k nim nemůžou dostat ptáci z volné přírody. „Máme nastavený monitoring, to znamená laboratorní vyšetřování v chovech drůbeže, nebo třeba ulovených kachen,“ popsal Zbyněk Semerád ze Státní veterinární správy.

Vůbec poprvé ptačí chřipka vyděsila Česko v březnu 2006. Od té doby se nákaza objevila ještě třináctkrát. Na smrtící virus H5N1 doplatili majitelé velkochovů i soukromých kurníků na Orlickoústecku, kde se virus tehdy objevil. Desítky tisíc zvířat musely být utraceny. „Nastala panika u spotřebitelů, tak že výrazně klesla, v podstatě ze dne na den, poptávka,“ podotkl prezident Agrární komory Jan Veleba.